Steven Vermaas, eigenaar van Oliva, Brasserie Lolita en Bar Bellini in Amsterdam, begint aan een nieuw hoofdstuk. De ondernemer heropent op 14 februari Disco Dolly op de Handboogstraat in Amsterdam met een nieuw concept: Tuftuf. Samen met Diederik Hillis en Daan Erisman geeft hij vorm aan de nieuwe 25+ after-dinner club die speciaal gericht is op dertigers. “De dertiger gaat niet meer elke week op stap, maar als zij uitgaan, zoeken ze naar kwaliteit.”
Tekst: Sanne Lafleur
Foto: Isabelle van Kerkwijk
"Het concept ontstond uit de behoefte om een nieuwe plek te creëren voor een andere generatie. Op de locatie waar Tuftuf opent, runde ik tien jaar lang Disco Dolly. Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer tot de doelgroep behoorde. Inmiddels was ik 36, werd ik vader van een dochter en besefte ik dat zij dichter bij de doelgroep zat dan ikzelf."
"Daarnaast viel het mij op dat dertigers uiteten gaan en daarna blijven hangen in het restaurant met een glas wijn. Wij willen met Tuftuf een verlengstuk worden van die avonden. Oftewel: een nieuwe plek waar je direct na het eten kunt neerstrijken. Bij Tuftuf kunnen gasten na een cocktail (of twee) huiswaarts keren, maar ook tot in de vroege uurtjes blijven dansen. De naam is een knipoog naar het verleden: tot 1976 zat hier het westerncafé Tuftuf, later werd het Dansen bij Jansen en daarna Disco Dolly."
*De tekst gaat verder onder de foto's
"De dertiger gaat niet meer elke week op stap, maar als zij uitgaan, zoeken ze naar kwaliteit. Bij Tuftuf kunnen ze die kwaliteit verwachten in de vorm van goed geluid, mooi glaswerk, de juiste service en een stijlvol interieur. Ook hanteren we een beperkt aantal plekken, zodat gasten de ruimte hebben om te bewegen en te dansen. Tegelijkertijd blijven we toegankelijk met weinig regels. Dit zie je bijvoorbeeld terug in onze dranken."
"Zo bieden we zowel premiumdranken als de standaarddranken aan. Bij ons kun je het zo luxe maken als je zelf wilt, maar dat hoeft niet. Dus als je een wodka-spa rood bestelt, krijg je geen premium wodka. Wat betreft de dranken ligt de focus op klassieke cocktails om zodoende onze gasten mee terug de tijd in te nemen."
"Warme kleuren, eikenhouten lambrisering, printjes, gedempt licht, gekke vintage lampenkappen en verschillende hoekjes waar je met plezier een cocktail of pilsje kunt nippen. Precies dat zien én voelen gasten wanneer ze Tuftuf binnenlopen. We noemen het zelf Jordaans-Frans. Beide stijlen hebben een buurtgevoel en wat kneuterigs. Dit karakter wordt versterkt door het warme, rode behang en de muren vol kunst, waarvan Avant Arte een deel verzorgde."
"Direct na de entree met de garderobe vind je een gigantische, roodkoperen bar met leren bekleding, gevolgd door de dansvloer en de route naar de eerste verdieping. Boven kunnen gasten een goed gesprek voeren aan één van de marmeren tafels of op de plofbank. Op deze verdieping komt het Parijse gevoel naar voren in de lampenkappen, terwijl op de begane grond het Jordaanse karakter terug te zien is in de kristallen en messing lampen. De eyecatcher van het interieur? Dat zijn de tweehonderd discoballen aan het plafond."
*De tekst gaat verder onder de foto's
"Het is een straat waar mensen al meer dan veertig jaar dansen en drinken. Iconen als Dansen bij Jansen, Disco Dolly, Bloemenbar, D'Oude Herbergh en Maarten maakten deel uit van de geschiedenis. Veel mensen werden hier groot en beleefden er hun eerste zoen. Dat voel je gewoon. Het is een plek met een rijke historie waar Danny de Munk zelfs een nummer over maakte. In de straat waar Tuftuf opent, zijn nu onder andere Cannibale Royale en SHU te vinden."
Interieurontwerp: OST interior & Casper Reinders
Interieurbouw: Paul de Bruin
Maatwerk en los meubilair: Goesten & Goesten
"Met Tuftuf willen we dé plek voor de dertiger creëren. Voorlopig zijn we alleen open op vrijdag en zaterdag vanaf 21.00 uur. In de toekomst kunnen daar mogelijk extra momenten bij komen, zolang we geen compromissen hoeven te sluiten op het concept."