6 lessen van horeca-familiebedrijven: 'Heb schijt aan alles'

Frank Faber, Romano en Serina Rijke en Pascal Beeren

6 lessen van horeca-familiebedrijven: 'Heb schijt aan alles'

In de horeca vind je veel succesvolle familiebedrijven, maar de overdracht van generatie op generatie is vaak niet eenvoudig. Wat maakt een bedrijfsovername wél succesvol? Pascal Beeren (De Bokkedoorns**, Overveen), Frank Faber (Hotel Faber, Hoogezand) en Serina en Romano Rijke (Bistro 't Schippersrijk, Uitgeest) namen het stokje over van hun ouders en delen hun belangrijkste lessen.

Les 1: Vaar je eigen koers

Serina en Romano Rijke namen Bistro ’t Schippersrijk in Uitgeest over van hun ouders. Hun gouden tip? “Schijt hebben aan alles”, vertelt Serina lachend. “Dat zei sterrenchef Jonnie Boer me ooit, en hij heeft gelijk. Je moet dicht bij jezelf blijven en niet proberen te voldoen aan de verwachtingen van je ouders. Dat werkt niet. Er moet wederzijds begrip zijn.”

Les 2: Werk samen op basis van vertrouwen

Nog een belangrijke les volgens Serina: vertrouwen: “Als je als broer en zus samenwerkt, zoals wij, moet je elkaar volledig vertrouwen én voor elkaar door het vuur gaan.” Romano vult aan: “We hebben privé voor heftige situaties gestaan, maar we kunnen altijd op elkaar en onze partners terugvallen.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Bistro't Schippersrijk interieur
Bistro't Schippersrijk

Les 3: Neem de tijd om bewust te kiezen

Pascal Beeren nam restaurant De Bokkedoorns** in Overveen over van zijn ouders. Zijn tip: “Neem de vrijheid om bewust te kunnen kiezen waar je hart ligt, en zorg dat je familie je die ruimte geeft om goed na te denken. Natuurlijk speelt leeftijd hierbij een rol: als je achttien bent, is het een ander verhaal dan wanneer je, zoals ik, al ruime werkervaring hebt.”

'Je moet fouten mogen maken'

Les 4: Ouders moeten vooral loslaten

Beeren is van mening dat in veel gevallen een overname alleen werkt als er één kapitein op het schip is. “Je leert met vallen en opstaan, hoe goed je ouders je ook proberen te behoeden voor het maken van fouten.”

Frank Faber, die Hotel Faber in Overveen overnam, is het hiermee helemaal eens: “Ouders moeten hun kind de vrijheid en het vertrouwen geven. Je moet fouten mogen maken. Daar leer je van. Ik zie helaas toch veel collega’s die het ondernemen niet los kunnen laten, die bovenop de bedrijfsvoering blijven zitten en hun zoon bij wijze van spreken nog geen matras laten kopen.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

De Bokkedoorns interieur
De Bokkedoorns interieur

Les 4: Doe ervaring op buiten het bedrijf

Volgens Pascal Beeren is de belangrijkste tip misschien wel om ervaring op te doen buiten het familiebedrijf. “Dat helpt je om op een breder vlak inzicht te hebben.”

Les 5: Leg afspraken goed vast

Frank Faber adviseert (financiële) afspraken goed vast te leggen, vooral als er meer kinderen in het gezin zijn. “In een vroeg stadium moet duidelijk zijn wie de leiding krijgt en hoe de rolverdeling wordt.”

Hotel Faber Hoogezand 2 Hotel Faber Hoogezand
^Hotel Faber
Artikel delen