

29x de beste nieuwe restaurants in Amsterdam
Elke dag openen er allerlei nieuwe veelbelovende horecazaken. Tijd om de beste nieuwe restaurants in onze bruisende hoofdstad uit te lichten. Van toegankelijke brasserie tot high end chef's table: deze 29 restaurants openden onlangs hun deuren in Amsterdam én zijn de moeite waard om te bezoeken.
Tekst: Madelief de Weerd
1. La Parole
In Amsterdam Oud-West is de Franse bistro La Parole gevestigd. De zaak is zeven dagen per week open en is compleet ingericht als authentieke Franse zaak. Denk aan art-decodetails, thonet-stoelen en antieke tafels. Op de kaart vind je klassiekers als escargots, steak tartare, moules frites en oeufs mayonnaise. Eigenaren zijn Kevin Heersche, Tijn Verstappen en Matthieu Jansen.
2. Restaurant Felperlaan
Aan de Hoofdweg in Amsterdam-West vind je Restaurant Felperlaan. Deze knusse zaak heeft een moderne en gezellige inrichting. Gasten kiezen voor een vier- of vijfgangenmenu dat elke vier weken wijzigt. In de keuken staan chefs Lara Deckers (werkte voorheen bij Parlotte) en Jess Cameron (werkte voorheen bij Choux) die altijd met verse én seizoensgebonden producten werken.
3. Lagerwal
Amsterdam heeft er een nieuwe biertuin bij, namelijk Lagerwal in Noord. Het is de nieuwe aanwinst van ondernemer Daan Bonsen (Helling 7, Café Verlan en Panache). Lagerwal is één van de grootste terrassen van onze hoofdstad en biedt uitzicht over het water en de stad. Een goede plek om pils te drinken en kleine bites te proeven in de zon. Nog een pluspunt: Lagerwal heeft ook een gevarieerde programmering met livemuziek, minifestivals, barbecuewedstrijden en meer.
4. Fuku Ramen
Jakub Karczewski, voormalig chef van De Kas* in Amsterdam, opende Fuku Ramen aan de Ingogostraat in Oost. Hij runt de Japanse zaak met zijn vrouw Aleksandra. Het stel interesseerde zich altijd al in de Japanse cultuur en Jakub leerde ramennoedels maken aan de Miyajima Ramen School in Japan. Gasten mogen dus heel wat verwachten van het chef's menu dat bestaat uit vijf gangen.
5. Juliette
Aan het Valeriusplein in Amsterdam Oud-Zuid zit restaurant Juliette. Jorn Everaerts en Olivier Korijn (bekend van restaurant Qlique in de Pijp) hebben nu twee verschillende zaken op hetzelfde plein: Jules en Juliette, een liefdeskoppel. Bij Juliette kun je overdag terecht voor ontbijt en lunch, bij Jules voor de avondinvulling.
Je kunt er verschillende broodjes en salades bestellen. Al het brood wordt gemaakt op de zaak. Verder staat er op de kaart mediterrane bites, zoals tonijn crudo en burrata salade, om te delen.
6. Florentin
De Amsterdamse Pijp heeft er een nieuw restaurant bij: Florentin, dat verwijst naar een hippe wijk in Tel Aviv. De focus ligt op brunchen met Israëlische gerechten, zoals mezze en shakshuka. Het restaurant is van Batya Post (half-Israëlisch) en Ricardo Chaves (half-Colombiaans).
Kleur speelt een belangrijke rol in de brunchzaak, met als centerpiece een graffiti-mural van street-artists en broers Wessel en Stein Koning. Florentin zit op de Eerste Sweelinckstraat en er kunnen zo’n 24 gasten terecht. In de zomer komt daar een groot terras op het zuiden bij.
7. Café Jansen Bajeskwartier
Café Jansen Bajeskwartier is geopend in het gloednieuwe Hotel Jansen Amsterdam. Het hotel zit op de locatie van de voormalige gevangenis Bijlmerbajes. Op de begane grond zit het eclectische restaurant dat ontworpen is door Fiction Factory en MONK architecten.
Café Jansen Bajeskwartier is zeven dagen per week open voor ontbijt, lunch en diner. De zaak is groot en licht en heeft een zonnig terras. In de keuken staat de van origine Zuid-Afrikaanse chef-kok Vaughn met zijn team. Het menu heeft Britse, Franse, Zuid-Afrikaanse en mediterrane invloeden.
8. Lowlander Botanical Bar & Restaurant
Schuin tegenover Amsterdam Centraal aan het IJ, op de vroegere locatie van restaurant Stork, begint Lowlander aan een nieuw avontuur. Een botanisch restaurant dat bier en gerechten combineert om elkaar nóg beter te laten smaken. In de open groene ruimte serveert Lowlander Botanical Bar & Restaurant gerechten waarin groentes, fruit, kruiden en specerijen centraal staan. Uit de keuken van het restaurant komt o.a. een Biet Wellington, jackfruitrendang en kebab van aubergine.
Overal in het restaurant woekeren planten en botanicals tussen rustieke tafels en gezellige zitjes met vintage fauteuils. Hiervoor gebruikten ze zo min mogelijk nieuw meubilair. Zo waren de lange tafels ooit oude bakkerstafels en groeiden er in de kleine kassen ooit druiventrossen in Frankrijk.
9. La Nostra Gigi
Ondernemer Benjamin van Roekel heeft aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp zijn eigen restaurant geopend: La Nostra Gigi. In de keuken staat chef-kok Richard Way (Envy, Le Garage) die Italiaanse shared dining-gerechten bereidt. Van oesters, pizzetta’s, bruschetta en calamari fritti tot antipasti en vis-, vlees- en vegetarische gerechten. Daarnaast is er een uitgebreide cocktailkaart samengesteld door Stefan Sumual, winnaar van de Entree Award Best Bartender 2022.
La Nostra Gigi is een kleurrijke trattoria, cocktailbar en lounge ineen. Creative director en interieurontwerper Will Erens van Too Many Agencies is verantwoordelijk voor de look & feel van La Nostra Gigi in samenwerking met Goesten & Goesten.
10. Polly Goudvisch
Begin april opende de Goudvisch-familie (na Arie, Bonnie, De Neef van Fred en Moos) van 3WO Horeca Groep haar eerste brasserie: Polly Goudvisch. Polly is gevestigd in het voormalig Ponthuis - een vrijstaand pand met uitzicht over ’t IJ. In opdracht heeft ontwerpbureau Studio Modijefsky een ode aan het bruine café gegeven. Het interieur heeft veel details en er is gebruikgemaakt van luxe materialen. Het menu heeft een uitgebreid aanbod: van rode bietensalade tot een smash burger voor lunch en steak tartare tot melanzane alla parmigiana tijdens het diner.
11. The Barley Room
Jeffrey de Vries en Ernst de Witte hebben hebben een nieuw restaurant geopend in Amsterdam-Oost: The Barley Room. Bij dit restaurant vormen bieren de basis van de smaken op het bord. Zit het bier in het gerecht? "Nee, we complementeren de smaken van het bier met een heerlijk gerecht in een hele fijne, soms verrassende pairing."
"Licht en verfrissend. Dat is de basis van onze gerechten waarbij een verfijnde smaak van kolen, rook en gebrande elementen aanwezig zullen zijn. Denk hierbij aan een gerecht met pompoen, garam masala, oesterblad en bloedsinaasappel gecombineerd met een verfrissende Berliner Weisse van Brewski."
12. Troef
Raymond Plat (keukenchef 212), Niels Leijssenaar (manager bij alle restaurants van Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (mede-eigenaren Escobar in Amsterdam) bundelen hun krachten in het nieuwe restaurant Troef in de Weesperzijdebuurt in Amsterdam.
Niels Leijssenaar: “Troef ontstond als werknaam, maar klonk zo lekker in de oren dat we bij deze naam zijn gebleven. Vooral ook omdat in onze visie van gastvrijheid je altijd wel een troef achter de hand moet houden. Of het nu een speciaal vegetarisch gerecht is, of een extra tafel voor onverwacht meer gasten: alles kan geregeld worden bij Troef.”
13. Fitz's Bar
Fitz’s Bar is de nieuwe, sfeervolle cocktailbar van het Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in Amsterdam. Een luxueuze en weelderige bar, geïnspireerd op de ‘roaring twenties’. Barmanager Nick Vrielink: “We willen de Londense hotelbar-beleving naar Amsterdam halen, en doen alles om de gast een onvergetelijke avond te bezorgen.”
Vrielink omschrijft Fitz’s Bar als een intieme, servicegerichte cocktailbar. Niet groot, maar intiem met 33 zitjes en zeven plekken aan de bar. De stijl van de bar is klassiek, bartenders gaan gekleed in witte jasjes met zwarte dassen. Ook het glaswerk ademt die sfeer. De cocktails zijn klassiek van stijl, maar modern in uitvoering – met nieuwe ingrediënten, technieken en bereidingen.
14. Bar Bellini
Halverwege maart opende Bar Bellini aan de Ferdinand Bolstraat in het hart van de Amsterdamse Pijp. Het restaurant is Italiaans georiënteerd en heeft een grote open keuken in het midden van de zaak, waar gasten ook aan kunnen eten.
Bar Bellini doet zijn naam eer aan en serveert Bellini cocktails als aperitief. Het menu van Bar Bellini is opgebouwd uit tien kleine gerechten die zowel geschikt zijn om te delen of in gangen geserveerd kunnen worden. Gerechten van het menu zijn bijvoorbeeld kwartel van de barbecue met geroosterde pepers en lardo of linguine met een saus van langoustine met kokkels.
15. De Willem
In de Haarlemmerpoort zit sinds kort restaurant De Willem. Eigenaren zijn Maarten de Vries en Jamie van der Will, bekend van de Kopstootbar. Je kunt er ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Op de kaart staan gerechten als geroosterde knolselderij met sesam en five spice en baby artisjok met druiven en ajo blanco. Bij Willem heeft een groot wijnaanbod van meer dan vijftig verschillende wijnen.
16. Chateau Amsterdam
In Amsterdam-Noord aan de Johan van Hasseltweg zit het restaurant van wijnmerk Chateau Amsterdam. Remy Harrewijn opende deze nieuwe locatie die volledig in het teken staat van de Chateau Amsterdam-wijnen. Naast het restaurant met open keuken is er ook een bar met proeflokaal, een terras en een wijnproductieruimte. Ben je onder de indruk van de gedronken wijn? Dan hop je na het diner of de borrel langs de wijnwinkel om je favoriete fles in te slaan.
17. ‘t Heemelrijck
In de hippe wijk de Pijp vind je het gloednieuwe restaurant ‘t Heemelrijck. De zaak neemt je mee terug in de tijd naar 1949 toen de eerste familierecepten hier werden ontwikkeld. Op het menu staan dan ook typisch Hollandse gerechten als snert, suddervlees en stamppot. Het interieur sluit hier bij aan en ziet eruit als een typisch Jordaans eetcafé uit de vorige eeuw. Van Perzische tapijtjes en Delfts blauw tot een originele bar uit 1800: in ‘t Heemelrijck ga je even terug in de tijd.
18. De Mark
Restaurant De Mark opende in het Amsterdamse boetiekhotel De Durgerdam. Het nieuwe restaurant wordt gerund door sterrenchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. In Amsterdam hebben zij ook de zaken 212**, De Juwelier* en Brut de Mer. De Mark is een eerbetoon aan het zeventiende-eeuwse pand waarin het is gevestigd. Aan de muren hangen stillevens en in het interieur is veel gebruikgemaakt van natuurlijke kleuren en materialen. Vanuit de zaak heb je een prachtig uitzicht over het IJmeer. In de keuken zwaait chef-kok Koen Marees de scepter die een klassiek Frans menu verzorgt met gerechten die op open vuur bereid zijn.
19. Metro
In november opende Café Restaurant Metro aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Eigenlijk is de zaak een bakkerij en restaurant ineen. Overdag kun je hier terecht voor vers gebakken brood en gebak als maritozzo met crème suisse en de taart van de dag. Voor het diner kies je uit een driegangenmenu. Chef-kok Rients de Jong kookt met seizoensgebonden producten en legt de nadruk op de groenten. Liever borrelen? Ook daar heeft Café Restaurant Metro aan gedacht: neem plaats aan de gezellige betonnen bar en proef (natuur)wijnen en diverse kleine bites.
20. Fikissimo
Voor een Italiaanse én Japanse eetervaring ben je bij Fikissimo aan de Eerste Constantijn Huygensstraat aan het juiste adres. Ideaal voor wie niet kan kiezen tussen deze twee populaire keukens. Van tortelloni en risotto tot sushi en kaviaar: Fikissimo combineert het beste van beide werelden. Het restaurant is trouwens het zusje van de populaire pizzazaak Fiko die verderop in dezelfde straat is gevestigd. De verwachtingen zijn dus hoog.
21. Secret Garden
Ondernemers Roy en Mike Poppes openden high end-restaurant Secret Garden in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. De zaak heeft drie ruimtes en een grote binnentuin met tropische vibes. Aan het plafond hangen overal planten en er is gebruikgemaakt van felle kleuren en natuurlijke materialen. In de keuken staat chef-kok Jeroen Romanesko die Japans-Peruviaanse gerechten bereidt: van frisse ceviches tot Japanse wagyu. Na het diner hoef je trouwens niet ergens anders heen om te borrelen, want Secret Garden is the place to be voor een goede cocktail.
22. Mondi
In het Corendon Hotel in Amsterdam Nieuw-West zit de nieuwste zaak van Corendon Hotels: Mondi. Het is alweer de derde zaak waarmee de hotelgroep bewijst dat ze - naast het bieden van mooie reizen - ook goede horecazaken weten neer te zetten. Gasten kunnen hier terecht voor een Caribbean shared fine dining experience en begeven zich in tropische sferen dankzij de vele planten en felle kleuren. Nog een pluspunt: elke week zijn er live-optredens in deze zaak.
23. Contrast
Contrast in Amsterdam-Noord vind je tussen de schepen op de NDSM-werf in Kaap de Groene Hoop. Dit gloednieuwe restaurant is gebouwd op een oud vrachtschip en is een plek waar kunst en eten samenkomen. Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers van het restaurant. Zo worden de gerechten op het menu bepaald aan de hand van wat de boeren oogsten en de lokale vissers vangen. Het is een project van Esther Dara Weller en haar partners Esther Waij en Huib Koel.
24. Até
Até is het nieuwe veelbelovende high end-restaurant dat gevestigd is in boetiekhotel The Dylan Amsterdam. De zaak is een chef’s table concept en heeft plaats voor zes gasten per dag. In de keuken staat de jonge chef-kok Filip Hanlo die bij meerdere internationale sterrenzaken werkte (o.a. Noma*** in Kopenhagen en Le Grand Restaurant** in Parijs). Até is een hommage aan Franse finesse, Japanse umami en exotische Mexicaanse aciditeit.
25. Le French Café
3WO Horeca Groep opende opnieuw een knaller van een restaurant: Le French Café aan de Javastraat in Amsterdam. Het is een zaak die in het teken staat van joie de vivre. Hier dineer je in Franse sferen met een Amsterdamse twist. Op de menukaart staan diverse Franse klassiekers: van gegratineerde slakken met kruidenboter tot bouillabaisse en côte de boeuf. Bon appetit!
26. Chez Nina
De nieuwe zaak Chez Nina is gevestigd in de buurt van het Westerpark en bedacht door de Zweedse chef Nina Olsson. Het is een moderne brasserie waar je mediterrane vega(n) gerechtjes deelt. Het menu verandert altijd met de seizoenen mee, waardoor er altijd seizoensgebonden wordt gekookt. De brasserie streeft ernaar om een balans te creëren tussen kwaliteit, comfort en bewust eten.
27. Café Garcon
Café Garcon aan de Johannes Verhulststraat in Amsterdam Oud-Zuid is de nieuwe hotspot om te nippen aan een volle bordeaux en mensen te kijken op het terras. De zaak staat helemaal in het teken van de klassiek Franse keuken. Hier proef je dan ook diverse Franse klassiekers en wordt er veel aandacht besteed aan de wijnkaart.
28. Ikaria Park
Ikaria Park is gevestigd in de Bilderdijkstraat in Amsterdam en is genoemd naar het Griekse eiland Ikaria. Hier is de levensverwachting erg hoog en dat is te danken aan onder andere het dieet van onbewerkte en vaak lokale ingrediënten. Weinig vlees en verzadigd vet, veel verse vis, groente, fruit en granen. Dit idee trokken de eigenaren Marlous en Nicholas Mostrous door naar het restaurant. In de keuken staat chef-kok Angelo Kremmydas die originele gerechten bereidt als souvlaki van halloumikaas van de Japanse barbecue, Griekse salade met Osdorper tomaten en aubergine met gekonfijte knoflook en Ikaria’s eigen tijmhoning.
29. Stacks Diner
Dineren op z’n Amerikaans: dat kan bij Stacks Diner van ondernemer Kevin Kearney, aan de Clercqstraat in Amsterdam. De zaak is een combinatie van een Amsterdamse bruine kroeg en Amerikaanse diner. Precies wat nog miste in onze hoofdstad! Op het menu staan diverse gerechten die je tot de categorie comfort food kunt rekenen: van gestoomde oesters en hot vinegar chicken tot een vegetarische mushroom pot pie.

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen