37x de beste nieuwe restaurants in Amsterdam

Nieuwe restaurants in Amsterdam

37x de beste nieuwe restaurants in Amsterdam

Elke dag openen er allerlei nieuwe veelbelovende horecazaken. Tijd om de beste nieuwe restaurants in onze bruisende hoofdstad uit te lichten. Van toegankelijke brasserie tot high end chef's table: deze 36 restaurants openden onlangs hun deuren in Amsterdam én zijn de moeite waard om te bezoeken.

Tekst: Madelief de Weerd

1. Kafé Kontrast

Mix de Noorse keuken met Indische streetfood-gerechten en je krijgt Kafé Kontrast midden in de Pijp dat in november opende. Deze twee contrasterende wereldkeukens gaan perfect samen, volgens chef-kok en eigenaar Ellinor Strinnholm. Ze deed ervaring op bij Michelinrestaurants in Zweden en haar reizen naar Indonesië. Al deze kooktechnieken combineert ze nu in verrassende gerechten als gegrilde garnalen met sambal en padang haring met duivelsei.

Kafe-Kontrast-Amsterdam

2. Bar Gui

Aan de Prinsengracht vind je de stoere horecazaak Bar Gui van chef-kok Guillaume de Beer (ook eigenaar van Paindemie). In zijn nieuwe restaurant dat in juni 2023 opende, proeven gasten een stukje van Bretagne. De plek waar hij als kind veel tijd doorbracht en waar hij nog steeds elke zomer naartoe gaat. Er wordt met een vast menu gewerkt, oftewel een ‘carte blanche’. Critici zijn in elk geval enthousiast hierover, zo schreef Mara Grimm in het Parool: “De gerechten die de chef-kok bedacht, zijn steengoed.”

Nieuwsbrief_Bar GuiFoto: Chantal Arnts

3. LuminAir

De bekende Skylounge naast Amsterdam Centraal heropende in juni als de nieuwe rooftopbar LuminAir. Hier spelen licht, lucht en cocktails de hoofdrol en kreeg het interieur een innovatief design. Denk aan wolkvormige installaties en kleurrijke lichtprojecties die mee veranderen met de waan van de dag. Naast de cocktails is er ook een uitgebrede lunch- en dinerkaart met shared dining-gerechten: van sushi en kip teriyaki en Japanse wagyu.

Advertorial Fever-Tree_LuminAir_1
Foto: Pim Ras

4. Tapasbar Pepito

Acteur Manuel Broekman en horecaondernemer Tijn Verstappen (ondernemer van onder andere Gertrude, La Parole en Linguini in Amsterdam) openden in augustus 2023 tapasbar Pepito in Oud-West. De vrienden gingen langs bij tapasbars in Spanje en deden hier inspiratie op voor het interieur en de menukaart. Hierop vind je zowel vis als vlees- en vegetarische gerechten. Denk aan calamares, Spaanse kroketjes met ham en gefrituurde paprika.


5. Le Grand George

Dineren alsof je in Parijs of New York bent, dat doe je bij Le Grand George op de Zuidas. Het is inmiddels de achtste vestiging die de Amsterdamse keten George in oktober 2023 opende. De zaak heeft 140 zitplekken, een vide én een private dining-gedeelte. Het kloppende hart van het restaurant is de open keuken met rotisserie en grill, die je een front-row beleving biedt van de chefs. Ze bereiden hier onder meer de signature poulet aux morilles, maar ook andere vertrouwde George-gerechten als de steak tartare en pizza tuna.

Le Grand George-Amsterdam-Header-1

6. Gossler & Florin

In september 2023 opende Wesley van Haeften Gossler & Florin: een neo-brasserie op de plek waar voorheen Daalder Atelier zat. Het à-la-cartemenu bevat internationale klassiekers, bereid met moderne kooktechnieken. “Met Gossler & Florin hebben we een plek gecreëerd waar je de hele avond kan dineren maar ook gewoon ’s avonds aan de bar kan zitten voor een goed glas wijn of cocktail”, vertelt Van Haeften over het concept.

Neo-Brasserie Gossler & Florin - Entree header-1Foto: LvFFood

7. Vooges aan ‘t IJ

Horecafamilie Vooges nam de bekende horecahotspot Meneer Nieges over en toverde het om tot Vooges aan ‘t IJ. Ze hadden geen lekkere start door een inbraak en brandstichting. Toch opende de zaak in september 2023 en draaien ze lunch, borrel en diner. Het contact met de gasten is hierbij het belangrijkste, laat de familie aan het Parool weten: “Daarin onderscheiden wij ons van andere tenten. Wij willen dat onze gasten zich gezien en gehoord voelen. Een praatje maken hoort daarbij.”

Restaurant_Vooges_Amsterdam_T_IJ

8. Brasserie Margaux

Aan de Beethovenstraat opende Brasserie Margaux, een Franse zaak die de grotere zus is van Café Garcon in Oud-Zuid. Eyecatcher van de zaak is de grote bar en de open keuken met chef’s table. Overal waar je kijkt zie je antieke Franse meubels, marmeren tegeltjes en dikke marmeren barbladen. Net als het interieur is het menu ook typisch Frans met oesters en schelpdieren, moules marinières en coq au vin!

Wijnkelder-Brasserie-Margaux-Amsterdam

9. Oaxaca

Gefrituurde sprinkhanen en Chicatana-mieren: bij het nieuwe Mexicaanse restaurant Oaxaca krijgen gasten traditionele Mexicaanse gerechten geserveerd. De Spaanse chef Joan Bagur opende de zaak met zijn vriend Iñaki Lopez de Viñaspre eind november 2023. Gasten kunnen kiezen voor cocktails en streetfood, maar ook voor een menu van tien gangen. Op de kaart staan 32 mezcals. "De belangrijkste streken van Mexico en hun klassiekers komen aan bod met een traditionele Mexicaanse koffieceremonie tot besluit."

Oaxaca - Header

10. The Seafood Bar, Damrak

The Seafood Bar opende in december de zesde locatie in de Beurs van Berlage aan het Damrak. Pepijn de Visscher, mede-eigenaar van The Seafood Bar: “Het Damrak is een van de imposantste straten van Amsterdam, met ongekende architectuur. We sparen kosten noch moeite om er een prachtige zaak van te maken die Berlage-waardig is. Samen met de Beurs, de Bijenkorf en de nieuwe Diorwinkel is wat ons betreft de toon gezet.” Op de kaart vind je veel vis, schaal- en schelpdieren, zoals we van The Seafood Bar gewend zijn.

The Seafood Bar 5

11. Showw

Lendl Mijnhijmer en Dorus Floris openden in december restaurant Showw in het CrossOver, nabij de Amsterdamse RAI. De twee waren voorheen maître-sommelier en chef bij Bougainville* in Amsterdam: de verwachtingen zijn dus hoog. "De keuken draait om culinair comfort food. Het gaat om diepe smaken en het gebruik van mooie technieken. Gerechten waar emotie in zit. Sauzen die je met je vinger wil aflikken, dat mag bij Showw! Comfort is het sleutelwoord, op het bord, in het glas en in de zaal”, laten de eigenaars weten.

Interieur-Restaurant-Showw-Amsterdam

12. Gio’s by the River

Italiaanse patronen, azuurblauwe strepen en klassieke decoratie: je vindt het in het uitbundige interieur van Gio’s by the River aan de NDSM-kade. De zaak opende in november 2023 en past perfect in het rijtje hysterische horeca, want overal waar je kijkt is iets nieuws te ontdekken. Op het menu staan Italiaanse gerechten die hun oorsprong vinden in verschillende delen van het land van pasta en pizza: van Lazio tot Piemonte en Calbrië.

Gio’s by the River 1-1

13. Ventuno

Ruby Emma Hotel kreeg een nieuwe rooftopbar in oktober: Ventuno. Eigenaar is de Amsterdamse horeca- en vastgoedondernemer Ramez Ramzy die de zaak baseerde op een Italiaans-Amerikaans concept. Oftewel: de gouden jaren van New York, toen dinerclubs en entertainment hoogtij vierden. “Met Ventuno brengen we een eersteklas dinerbestemming naar Amsterdam. Naarmate de avond vordert, verandert de setting van de skylounge van een waanzinnige dinerervaring in een intieme clubomgeving met live entertainment, dansers, dj's en bottle service”, laat Ramzy weten.


14. Selva & Sonora

Nog een nieuw rooftoprestaurant is Selva & Sonora op de 24ste verdieping van nhow Amsterdam RAI. Dit Latijns-Amerikaanse restaurant dat in september 2023 opende, is een ode aan het Amazoneregenwoud. Het groene interieur weerspiegelt de organische vormen van de Amazone-rivieren en zorgt voor een warme sfeer. Het menu is ook helemaal afgestemd op de Latijnse sferen met gerechten uit Mexico, Peru en Brazilië: van zeebaars-ceviche en een gegrilde tomahawk steak tot inktvis.

Restaurant_Selva_Amsterdam

15. Hasta La Vista

The sky is the limit! We gaan nog even door met rooftopzaken, want ook Hasta La Vista opende in oktober 2023 haar deuren op de 19de verdieping van hotel INNSiDE by Meliá. Loop naar binnen en het voelt heel even alsof je een jaren 90 Hollywood-scène bent beland. Zo staat er een levensecht beeld van Arnold Schwarzenegger, een fontein en zelfs bomen. Het wordt echt een ongeëvenaarde en opwindende, funky ervaring", zegt mede-eigenaar Sven Sallaerts erover. De keuken is Spaans-Portugees en serveert tapasgerechten als mosselen, gamba’s en wagyu carpaccio.

Nieuwsbrief_Hasta la Vista Baby

16. Gitane

In Amsterdam-West opende  Gitane, het restaurant van chef-kok Angelo Kremmydas. Het café-restaurant opende in juni en de naam staat voor zigeunervrouw in het Frans. Op deze naam zijn de gerechten geïnspireerd die Kremmydas bereidt. "Smaken vanuit de hele wereld komen samen op de ontbijt-, lunch- en dinerkaart. Er zijn geen grenzen aan het combineren van wereldse kruiden en specerijen." De kleine kaart bevat à-la-carte-gerechten, waarin ook de mediterrane roots van Kremmydas terugkomen.

17. La Parole

In Amsterdam Oud-West opende in maart 2023 de Franse bistro La Parole. De zaak is zeven dagen per week open en is compleet ingericht als authentieke Franse zaak. Denk aan art-decodetails, thonet-stoelen en antieke tafels. Op de kaart vind je klassiekers als escargots, steak tartare, moules frites en oeufs mayonnaise. Eigenaren zijn Kevin Heersche, Tijn Verstappen en Matthieu Jansen. 


18. Lagerwal

Amsterdam heeft er een nieuwe biertuin bij, namelijk Lagerwal in Noord. Het is de nieuwe aanwinst van ondernemer Daan Bonsen (Helling 7, Café Verlan en Panache). Lagerwal is sinds juni 2023 één van de grootste terrassen van onze hoofdstad en biedt uitzicht over het water en de stad. Een goede plek om pils te drinken en kleine bites te proeven in de zon. Nog een pluspunt: Lagerwal heeft ook een gevarieerde programmering met livemuziek, minifestivals, barbecuewedstrijden en meer.

Lagerwal 3

19. Fuku Ramen

Jakub Karczewski, voormalig chef van De Kas* in Amsterdam, opende in februari 2023 Fuku Ramen aan de Ingogostraat in Oost. Hij runt de Japanse zaak met zijn vrouw Aleksandra. Het stel interesseerde zich altijd al in de Japanse cultuur en Jakub leerde ramennoedels maken aan de Miyajima Ramen School in Japan. Gasten mogen dus heel wat verwachten van het chef's menu dat bestaat uit vijf gangen.

20. Juliette

Aan het Valeriusplein in Amsterdam Oud-Zuid zit sinds mei 2023 restaurant Juliette. Jorn Everaerts en Olivier Korijn (bekend van restaurant Qlique in de Pijp) hebben nu twee verschillende zaken op hetzelfde plein: Jules en Juliette, een liefdeskoppel. Bij Juliette kun je overdag terecht voor ontbijt en lunch, bij Jules voor de avondinvulling. 

Je kunt er verschillende broodjes en salades bestellen. Al het brood wordt gemaakt op de zaak. Verder staan er op de kaart mediterrane bites, zoals tonijn crudo en burrata salade, om te delen.


21. Florentin

De Amsterdamse Pijp heeft er sinds mei 2023 een nieuw restaurant bij: Florentin, dat verwijst naar een hippe wijk in Tel Aviv. De focus ligt op brunchen met Israëlische gerechten, zoals mezze en shakshuka. Het restaurant is van Batya Post (half-Israëlisch) en Ricardo Chaves (half-Colombiaans). Kleur speelt een belangrijke rol in de brunchzaak, met als centerpiece een graffiti-mural van street-artists en broers Wessel en Stein Koning. Florentin zit op de Eerste Sweelinckstraat en er kunnen zo’n 24 gasten terecht.

brunch

22. Café Jansen Bajeskwartier

Café Jansen Bajeskwartier opende in mei 2023 in het gloednieuwe Hotel Jansen Amsterdam. Het hotel zit op de locatie van de voormalige gevangenis Bijlmerbajes. Op de begane grond zit het eclectische restaurant dat ontworpen is door Fiction Factory en MONK architecten.

Café Jansen Bajeskwartier is zeven dagen per week open voor ontbijt, lunch en diner. De zaak is groot en licht en heeft een zonnig terras. In de keuken staat de van origine Zuid-Afrikaanse chef-kok Vaughn met zijn team. Het menu heeft Britse, Franse, Zuid-Afrikaanse en mediterrane invloeden. 

Hotel Jansen Bajeskwartier_Entree Awards 2023_Best New Hotel 60 rooms_1
Foto: Ingrid Hofstra

23. Lowlander Botanical Bar & Restaurant

Schuin tegenover Amsterdam Centraal aan het IJ, op de vroegere locatie van restaurant Stork, begint Lowlander aan een nieuw avontuur. Een botanisch restaurant dat bier en gerechten combineert om elkaar nóg beter te laten smaken. In de open groene ruimte serveert Lowlander Botanical Bar & Restaurant sinds mei 2023 gerechten waarin groentes, fruit, kruiden en specerijen centraal staan. Uit de keuken van het restaurant komt o.a. een Biet Wellington, jackfruitrendang en kebab van aubergine.

Overal in het restaurant woekeren planten en botanicals tussen rustieke tafels en gezellige zitjes met vintage fauteuils. Hiervoor gebruikten ze zo min mogelijk nieuw meubilair. Zo waren de lange tafels ooit oude bakkerstafels en groeiden er in de kleine kassen ooit druiventrossen in Frankrijk. 

Lowlanders Botanical Bar & Restaurant-1

24. La Nostra Gigi

Ondernemer Benjamin van Roekel opende in april 2023 aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp zijn eigen restaurant: La Nostra Gigi. Het is een kleurrijke trattoria, cocktailbar en lounge ineen. Creative director en interieurontwerper Will Erens van Too Many Agencies is verantwoordelijk voor de look & feel van La Nostra Gigi in samenwerking met Goesten & Goesten. In de keuken staat chef-kok Richard Way (Envy, Le Garage) die Italiaanse shared dining-gerechten bereidt. Van oesters, pizzetta’s, bruschetta en calamari fritti tot antipasti en vis-, vlees- en vegetarische gerechten. 

La Nostra Gigi - Interieur - Entreemagazine
Foto: Today's Brew

25. Polly Goudvisch

Begin april 2023 opende de Goudvisch-familie (na Arie, Bonnie, De Neef van Fred en Moos) van 3WO Horeca Groep haar eerste brasserie: Polly Goudvisch. Polly is gevestigd in het voormalig Ponthuis - een vrijstaand pand met uitzicht over ’t IJ. In opdracht heeft ontwerpbureau Studio Modijefsky een ode aan het bruine café gegeven. Het interieur heeft veel details en er is gebruikgemaakt van luxe materialen. Het menu heeft een uitgebreid aanbod: van rode bietensalade tot een smash burger voor lunch en steak tartare tot melanzane alla parmigiana tijdens het diner. 

 

26. Mondi

In het Corendon Hotel in Amsterdam Nieuw-West zit de nieuwste zaak van Corendon Hotels: Mondi. Het is alweer de derde zaak waarmee de hotelgroep bewijst dat ze - naast het bieden van mooie reizen - ook goede horecazaken weten neer te zetten. Gasten kunnen hier sinds februari 2023 terecht voor een Caribbean shared fine dining experience en begeven zich in tropische sferen dankzij de vele planten en felle kleuren. Nog een pluspunt: elke week zijn er live-optredens in deze zaak.

Header-Mondi-Amsterdam-Nieuw-West-Corendon-Hotels

27. Contrast

Contrast in Amsterdam-Noord vind je sinds maart 2023 tussen de schepen op de NDSM-werf in Kaap de Groene Hoop. Dit restaurant is gebouwd op een oud vrachtschip en is een plek waar kunst en eten samenkomen. Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers van het restaurant. Zo worden de gerechten op het menu bepaald aan de hand van wat de boeren oogsten en de lokale vissers vangen. Het is een project van Esther Dara Weller en haar partners Esther Waij en Huib Koel.

Contrast-Amsterdam-7

28. Até

Até opende in februari 2023 en is een high end-restaurant dat gevestigd is in boetiekhotel The Dylan Amsterdam. De zaak is een chef’s table concept en heeft plaats voor zes gasten per dag. In de keuken staat de jonge chef-kok Filip Hanlo die bij meerdere internationale sterrenzaken werkte (o.a. Noma*** in Kopenhagen en Le Grand Restaurant** in Parijs). Até is een hommage aan Franse finesse, Japanse umami en exotische Mexicaanse aciditeit.

Até-The Dylan Amsterdam

29. Le French Café

3WO Horeca Groep opende weer een Le French Café  in Amsterdam. Na het succes in de Javastraat, vind je sinds oktober 2023 ook een Le French Café aan de Admiraal de Ruijterweg. Beide zaken staan in het teken van joie de vivre. Hier dineer je in Franse sferen, maar dan wel met een Amsterdamse twist. Op de menukaart staan diverse Franse klassiekers: van gegratineerde slakken met kruidenboter tot bouillabaisse en côte de boeuf. Bon appetit!

Le_French_Cafe_Amsterdam

30. The Barley Room

Jeffrey de Vries en Ernst de Witte openden in april 2023 een nieuw restaurant in Amsterdam-Oost: The Barley Room. Bij dit restaurant vormen bieren de basis van de smaken op het bord. Zit het bier in het gerecht? "Nee, we complementeren de smaken van het bier met een heerlijk gerecht in een hele fijne, soms verrassende pairing."

"Licht en verfrissend. Dat is de basis van onze gerechten waarbij een verfijnde smaak van kolen, rook en gebrande elementen aanwezig zullen zijn. Denk hierbij aan een gerecht met pompoen, garam masala, oesterblad en bloedsinaasappel gecombineerd met een verfrissende Berliner Weisse van Brewski."

Header foto - The Barley Room-1

31. Troef

Raymond Plat (keukenchef 212), Niels Leijssenaar (manager bij alle restaurants van Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (mede-eigenaren Escobar in Amsterdam) bundelen hun krachten in het nieuwe restaurant Troef in de Weesperzijdebuurt in Amsterdam. De zaak opende in maart 2023.

Niels Leijssenaar: “Troef ontstond als werknaam, maar klonk zo lekker in de oren dat we bij deze naam zijn gebleven. Vooral ook omdat in onze visie van gastvrijheid je altijd wel een troef achter de hand moet houden. Of het nu een speciaal vegetarisch gerecht is, of een extra tafel voor onverwacht meer gasten: alles kan geregeld worden bij Troef.”

Troef_Entree Awards 2023_Best New Restobar_1

32. Fitz's Bar

Fitz’s Bar (winnaar Entree Awards Best New Cocktailbar) is de nieuwe, sfeervolle cocktailbar van het Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in Amsterdam. Een luxueuze en weelderige bar die in april 2023 opende, geïnspireerd op de ‘roaring twenties’. Barmanager Nick Vrielink: “We willen de Londense hotelbar-beleving naar Amsterdam halen, en doen alles om de gast een onvergetelijke avond te bezorgen.”

Vrielink omschrijft Fitz’s Bar als een intieme, servicegerichte cocktailbar. Niet groot, maar intiem met 33 zitjes en zeven plekken aan de bar. De stijl van de bar is klassiek, bartenders gaan gekleed in witte jasjes met zwarte dassen. Ook het glaswerk ademt die sfeer. De cocktails zijn klassiek van stijl, maar modern in uitvoering – met nieuwe ingrediënten, technieken en bereidingen.

Fitzs_Entree Awards_Best New Cocktailbar_1Foto: Pillows Hotels

33. Bar Bellini

Halverwege maart 2023 opende Bar Bellini aan de Ferdinand Bolstraat in het hart van de Amsterdamse Pijp. Het restaurant is Italiaans georiënteerd en heeft een grote open keuken in het midden van de zaak, waar gasten ook aan kunnen eten. 

Bar Bellini doet zijn naam eer aan en serveert Bellini cocktails als aperitief. Het menu van Bar Bellini is opgebouwd uit tien kleine gerechten die zowel geschikt zijn om te delen of in gangen geserveerd kunnen worden. Gerechten van het menu zijn bijvoorbeeld kwartel van de barbecue met geroosterde pepers en lardo of linguine met een saus van langoustine met kokkels.

Bar Bellini_Entree Awards_Dine & Drink_2

 

34. ‘t Heemelrijck

In de hippe wijk de Pijp vind je sinds maart 2023 restaurant ‘t Heemelrijck. De zaak neemt je mee terug in de tijd naar 1949 toen de eerste familierecepten hier werden ontwikkeld. Op het menu staan dan ook typisch Hollandse gerechten als snert, suddervlees en stamppot. Het interieur sluit hier bij aan en ziet eruit als een typisch Jordaans eetcafé uit de vorige eeuw. Van Perzische tapijtjes en Delfts blauw tot een originele bar uit 1800: in ‘t Heemelrijck ga je even terug in de tijd.

Heemelrijck - Interieur - Entreemagazine

35. De Mark

Restaurant De Mark opende in juli 2023 in het Amsterdamse boetiekhotel De Durgerdam. Het nieuwe restaurant wordt gerund door sterrenchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. In Amsterdam hebben zij ook de zaken 212**, De Juwelier* en Brut de Mer. De Mark is een eerbetoon aan het zeventiende-eeuwse pand waarin het is gevestigd. Aan de muren hangen stillevens en in het interieur is veel gebruikgemaakt van natuurlijke kleuren en materialen. Vanuit de zaak heb je een prachtig uitzicht over het IJmeer. In de keuken zwaait chef-kok Koen Marees de scepter die een klassiek Frans menu verzorgt met gerechten die op open vuur bereid zijn.

De Durgerdam - De Mark
Foto: Chantal Arnts

36. Café Garçon

Café Garçon aan de Johannes Verhulststraat in Amsterdam Oud-Zuid is de nieuwe hotspot om te nippen aan een volle bordeaux en mensen te kijken op het terras. De zaak opende in maart 2023 en staat helemaal in het teken van de klassiek Franse keuken. Hier proef je dan ook diverse Franse klassiekers en wordt er veel aandacht besteed aan de wijnkaart.

Café Garçon-Interieur-1

37. Stacks Diner

Dineren op z’n Amerikaans: dat kan bij Stacks Diner van ondernemer Kevin Kearney, aan de Clercqstraat in Amsterdam. De zaak die in februari 2023 opende, is een combinatie van een Amsterdamse bruine kroeg en Amerikaanse diner. Precies wat nog miste in onze hoofdstad! Op het menu staan diverse gerechten die je tot de categorie comfort food kunt rekenen: van gestoomde oesters en hot vinegar chicken tot een vegetarische mushroom pot pie.

Artikel delen