Nieuwe restaurants Amsterdam: 14 veelbelovende zaken die net open zijn

De nieuwe restaurants van 2023 in Amsterdam

Nieuwe restaurants Amsterdam: 14 veelbelovende zaken die net open zijn

Elke dag openen er allerlei nieuwe veelbelovende horecazaken. Tijd om de nieuwe restaurants in onze bruisende hoofdstad uit te lichten. Van toegankelijke brasserie tot high end-chef's table: deze veertien restaurants openden onlangs hun deuren in Amsterdam én zijn de moeite waard om te bezoeken.

Tekst: Madelief de Weerd

1. Chateau Amsterdam

In Amsterdam-Noord aan de Johan van Hasseltweg zit het restaurant van wijnmerk Chateau Amsterdam. Deze nieuwe locatie opende oprichter Remy Harrewijn en staat helemaal in het teken van de Chateau Amsterdam-wijnen. Naast het restaurant met open keuken is er ook een bar met proeflokaal, een terras en een wijnproductieruimte. Ben je onder de indruk van de gedronken wijn? Dan hop je na het diner of de borrel langs de wijnwinkel om je favoriete fles in te slaan.


2. ‘t Heemelrijck

In de hippe wijk de Pijp vind je het gloednieuwe restaurant ‘t Heemelrijck. De zaak neemt je mee terug in de tijd naar 1949 toen de eerste familierecepten hier werden ontwikkeld. Op het menu staan dan ook typisch Hollandse gerechten als snert, suddervlees en stamppot. Het interieur sluit hier bij aan en ziet eruit als een typisch Jordaans eetcafé uit de vorige eeuw. Van Perzische tapijtjes en Delfts blauw tot een originele bar uit 1800: in ‘t Heemelrijck ga je even terug in de tijd.


3. De Mark

Restaurant De Mark opende in het Amsterdamse boetiekhotel De Durgerdam. Het nieuwe restaurant wordt gerund door sterrenchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. In Amsterdam hebben zij ook de zaken 212**, De Juwelier* en Brut de Mer. De Mark is een eerbetoon aan het zeventiende-eeuwse pand waarin het is gevestigd. Aan de muren hangen stillevens en in het interieur is veel gebruikgemaakt van natuurlijke kleuren en materialen. Vanuit de zaak heb je een prachtig uitzicht over het IJmeer. In de keuken zwaait chef-kok Koen Marees de scepter die een klassiek Frans menu verzorgt met gerechten die op open vuur bereid zijn.

4. Metro

In november opende Café Restaurant Metro aan de Asterweg in Amsterdam-Noord. Eigenlijk is de zaak een bakkerij en restaurant ineen. Overdag kun je hier terecht voor vers gebakken brood en gebak als maritozzo met crème suisse en de taart van de dag. Voor het diner kies je uit een driegangenmenu. Chef-kok Rients de Jong kookt met seizoensgebonden producten en legt de nadruk op de groenten. Liever borrelen? Ook daar heeft Café Restaurant Metro aan gedacht: neem plaats aan de gezellige betonnen bar en proef (natuur)wijnen en diverse kleine bites.


5. Fikissimo

Voor een Italiaanse én Japanse eetervaring ben je bij Fikissimo aan de Eerste Constantijn Huygensstraat aan het juiste adres. Ideaal voor wie niet kan kiezen tussen deze twee populaire keukens. Van tortelloni en risotto tot sushi en kaviaar: Fikissimo combineert het beste van beide werelden. Het restaurant is trouwens het zusje van de populaire pizzazaak Fiko die verderop in dezelfde straat is gevestigd. De verwachtingen zijn dus hoog.


6. Secret Garden

Ondernemers Roy en Mike Poppes openden high end-restaurant Secret Garden in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. De zaak heeft drie ruimtes en een grote binnentuin met tropische vibes. Aan het plafond hangen overal planten en er is gebruikgemaakt van felle kleuren en natuurlijke materialen. In de keuken staat chef-kok Jeroen Romanesko die Japans-Peruviaanse gerechten bereidt: van frisse ceviches tot Japanse wagyu. Na het diner hoef je trouwens niet ergens anders heen om te borrelen, want Secret Garden is the place to be voor een goede cocktail.

7. Mondi

In het Corendon Hotel in Amsterdam Nieuw-West zit de nieuwste zaak van Corendon Hotels: Mondi. Het is alweer de derde zaak waarmee de hotelgroep bewijst dat ze - naast het bieden van mooie reizen - ook goede horecazaken weten neer te zetten. Gasten kunnen hier terecht voor een Caribbean shared fine dining experience en begeven zich in tropische sferen dankzij de vele planten en felle kleuren. Nog een pluspunt: elke week zijn er live-optredens in deze zaak.


8. Contrast

Contrast in Amsterdam-Noord vind je tussen de schepen op de NDSM-werf in Kaap de Groene Hoop. Dit gloednieuwe restaurant is gebouwd op een oud vrachtschip en is een plek waar kunst en eten samenkomen. Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers van het restaurant. Zo worden de gerechten op het menu bepaald aan de hand van wat de boeren oogsten en de lokale vissers vangen. Het is een project van Esther Dara Weller en haar partners Esther Waij en Huib Koel.

9. Até

Até is het nieuwe veelbelovende high end-restaurant dat gevestigd is in boetiekhotel The Dylan Amsterdam. De zaak is een chef’s table concept en heeft plaats voor zes gasten per dag. In de keuken staat de jonge chef-kok Filip Hanlo die bij meerdere internationale sterrenzaken werkte (o.a. Noma*** in Kopenhagen en Le Grand Restaurant** in Parijs). Até is een hommage aan Franse finesse, Japanse umami en exotische Mexicaanse aciditeit.

Até-The Dylan Amsterdam

10. Le French Café

3WO Horeca Groep opende opnieuw een knaller van een restaurant: Le French Café aan de Javastraat in Amsterdam. Het is een zaak die in het teken staat van joie de vivre. Hier dineer je in Franse sferen met een Amsterdamse twist. Op de menukaart staan diverse Franse klassiekers: van gegratineerde slakken met kruidenboter tot bouillabaisse en côte de boeuf. Bon appetit!

11. Chez Nina

De nieuwe zaak Chez Nina is gevestigd in de buurt van het Westerpark en bedacht door de Zweedse chef Nina Olsson. Het is een moderne brasserie waar je mediterrane vega(n) gerechtjes deelt. Het menu verandert altijd met de seizoenen mee, waardoor er altijd seizoensgebonden wordt gekookt. De brasserie streeft ernaar om een balans te creëren tussen kwaliteit, comfort en bewust eten.


12. Café Garcon

Café Garcon aan de Johannes Verhulststraat in Amsterdam Oud-Zuid is de nieuwe hotspot om te nippen aan een volle bordeaux en mensen te kijken op het terras. De zaak staat helemaal in het teken van de klassiek Franse keuken. Hier proef je dan ook diverse Franse klassiekers en wordt er veel aandacht besteed aan de wijnkaart.


13. Ikaria Park

Ikaria Park is gevestigd in de Bilderdijkstraat in Amsterdam en is genoemd naar het Griekse eiland Ikaria. Hier is de levensverwachting erg hoog en dat is te danken aan onder andere het dieet van onbewerkte en vaak lokale ingrediënten. Weinig vlees en verzadigd vet, veel verse vis, groente, fruit en granen. Dit idee trokken de eigenaren Marlous en Nicholas Mostrous door naar het restaurant. In de keuken staat chef-kok Angelo Kremmydas die originele gerechten bereidt als souvlaki van halloumikaas van de Japanse barbecue, Griekse salade met Osdorper tomaten en aubergine met gekonfijte knoflook en Ikaria’s eigen tijmhoning.


14. Stacks Diner

Dineren op z’n Amerikaans: dat kan bij Stacks Diner van ondernemer Kevin Kearney, aan de Clercqstraat in Amsterdam. De zaak is een combinatie van een Amsterdamse bruine kroeg en Amerikaanse diner. Precies wat nog miste in onze hoofdstad! Op het menu staan diverse gerechten die je tot de categorie comfort food kunt rekenen: van gestoomde oesters en hot vinegar chicken tot een vegetarische mushroom pot pie.

Artikel delen