Foto Jim Ellam

[Fotoalbum] Generator, Amsterdam

In een monumentaal oud-universiteitsgebouw voor gezondheidsleer, aan het Oosterpark in Amsterdam, heeft Generator Hostels zijn intrek genomen. Het is de eerste vestiging die het in Nederland opende.

Tekst: Rianne Snijder

In het steeds hipper wordende oostelijke gedeelte van Amsterdam opende half maart een vestiging van designketen Generator Hostels. Het pand uit 1916 deed eerst dienst als universiteitsgebouw en later als het Zoölogisch Museum. Nu biedt het plaats aan 564 gasten. Zij kunnen overnachten in één van de 168 twee- en vierpersoonskamers of in de exclusieve Sky-suite, voor 6 personen, met 2 bad- en slaapkamers en een eigen keuken. Alle kamers zijn voorzien van een bijzonder interieur, ensuite-badkamers en uitzicht op het Oosterpark of de tuin. Daarnaast beschikt het hotel over meerdere loungeruimtes, bars en restaurant Nescio, vernoemd naar de beroemde Nederlandse schrijver.

“De uitstraling en mogelijkheden van dit fantastische gebouw, de energie van Amsterdam-Oost, de goede ligging en de bereikbaarheid ten opzichte van het centrum, maken deze locatie uitermate geschikt voor ons type hostel dat design als leidraad heeft”, vertelt general manager Gönul Uyanik. “Het concept staat voor betaalbare luxe en een onbetaalbare sociale ervaring, met speciaal voor het hostel ontworpen bedden, badkamers met een regendouche, snel en gratis internet en een programma met events. En dat bij een interieur dat niet onderdoet voor eersteklas-hotels.”

Nederlandse cultuur
Het voormalig universiteitsgebouw is dan ook omgebouwd tot een unieke plek waar de erfgoed van het pand en moderne architectuur samenkomen. “Het interieur en de verbouwing zijn een samenwerking tussen een Nederlands architectenbureau en Anwar Mekhayech, creatief directeur van Generator. Bij het ontwerpen van het interieur is rekening gehouden met de Nederlandse geschiedenis en culturele tradities.” Het resultaat? Delfts blauwe patronen en afbeeldingen van tulpenvelden, landschappen en grachtenpanden. Voor een optimaal resultaat van/voor eigen bodem, is samengewerkt met Nederlandse designmerken en kunstenaars.

Om er een hotel in te kunnen huisvesten moest het pand wel flink worden aangepakt. “De stookruimte is verbouwd tot intieme bar, de bibliotheek tot ontspanningsruimte en de collegezaal tot lounge.” In laatstgenoemde ruimte is op slimme wijze gebruikgemaakt van de theateropstelling van de stoelen en dus verschillende niveaus. De oorspronkelijke lessenaar is omgetoverd tot de bar en de tussenverdieping, die over deze ruimte uitkijkt, is eveneens getransformeerd tot lounge. “De ruimtes worden overdag gebruikt om te werken en voor ontspanning. Als de zon ondergaat gaan de gordijnen dicht, worden de lichten gedimd en wordt het geheel een echte bar.”

Voor Amsterdammers
Café-restaurant Nescio vormt het hart van Generator Amsterdam; hier kan de hele dag gegeten worden. Het menu is geïnspireerd op de lokale keuken.
“Nescio is er met zijn unieke selectie ook echt voor de Amsterdammer die wil genieten van heerlijke Stooker-koffie, een lekker biertje, cocktails, ontbijt, lunch, brunch of diner. We richten ons op een leuke mix van gasten. Denk aan de individuele reiziger die naar Amsterdam komt voor een top-ervaring, mensen uit de creatieve en culturele industrie, sportgroepen en festivalgangers. Iedereen die op zoek is naar een fantastische tijd in Amsterdam en een onvergetelijke sociale belevenis, is welkom.”

GeneratorHostels.com
Architect: IDEA i.s.m. COD
Interieur: Anwar Mekhayech

Reacties

Reactie toevoegen