Branchenieuws

Werelds: Dubai aan het Grevelingenmeer

Bijna on-Nederlands is het nieuwste project van horecaondernemer Michel Schreuders en Joost Maarschalkerweerd, compagnon en executive chef. In het Zuid-Hollandse Ouddorp openden zij begin juni Werelds aan het Strand, een beachclub, marina, wijnbar, restaurant en eventlocatie in één, gebouwd op een kunstmatig eilandje in het Grevelingenmeer. Het lijkt er haast wel Dubai.

In het ongerepte duinlandschap bij het Grevelingenmeer en bij het stadje Ouddorp, bevindt zich Punt-West, een resort met 72 strand- en duinvilla’s (voor verkoop) en 20 vrijstaande hotelsuites, die dankzij hun ontwerp volledig opgaan in de natuur. Onderdeel ervan is ook Werelds aan het Strand, een beachclub, restaurant en evenementenlocatie in één op een kunstmatig eilandje. Het geheel heeft wel iets weg van Palm Island in Dubai.

Uniek project 
Werelds aan het Strand wordt gerund door Michel Schreuders, die ook de succesvolle horecaconcepten Werelds aan de Kade in Oud-Beijerland, Werelds Catering én Werelds InSide onder zijn hoede heeft. Samen met mede-eigenaar en executive chef Joost Maarschalkerweerd, bekend van De Boterhal in Breda, was hij toe aan een nieuwe uitdaging op een hele bijzondere plek. Schreuders: “In 2013 attendeerde Jan Tieleman mij op de plannen voor het duingebied De Punt. Architect Matthijs Zeelenberg was hiervoor bezig met de ontwikkeling van het hotel- & beachresort Punt-West. In dit concept was ook ruimte voor een beachclub en ik begreep meteen dat dit een goede kans was om deel uit te maken van een uniek project.”

Zo werd Werelds aan het Strand geboren. Het bestaat uit Club West en Club Oost, die middels de barruimte, waar ook de receptie van Punt-West zit, met elkaar verbonden zijn. De ruimten zijn variabel in te delen dankzij grote, stalen deuren. Op de eerste verdieping bevinden zich 2 terrassen en het pand grenst in zijn totaliteit aan een mooi ligstrand, met een aanlegsteiger voor boten en binnenkort zelfs een trouwpaviljoen.

Eyecatchers 
Het interieur van Werelds aan het Strand is van de hand van interieurstyliste Yvonne van Opdorp van So U uit Bergschenhoek (in samenwerking met de eigenaren). Het gebouw is getekend door RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland en de unieke bar is ontstaan in samenwerking met Jorg Wijnen van designbureau Art2Go. “Het uitgangspunt was een stoer, warm, sfeervol en industrieel interieur”, vertelt Schreuders, die de tafels, barkrukken en loungebanken speciaal voor Werelds liet ontwerpen. Eyecatchers in de zaak zijn de 6 koperkleurige 1000literbiertanks die boven de betonnen bar hangen, de 2 vintage wenteltrappen en de geconditioneerde glazen wijnkelders, die onder de trappen naar de vide zijn gebouwd. Het interieur is afgemaakt met sfeervolle vachten, vintage Perzische tapijten, zachte kussens en leren loungebanken. En als de deuren naar het terras openstaan, vormen terras en restaurant één geheel. “Uitgangspunt was dat buiten binnen is, en binnen buiten”, legt Schreuders uit, die niets aan het toeval over liet.

Fusion cuisine 
Joost Maarschalkerweerd entte zijn menukaart op fusion cuisine: aan een Nederlandse basis voegt hij Aziatische elementen toe. Voor het eerste is een hoofdrol weggelegd voor ingrediënten uit de directe natuur. Zo kunnen de net opgeviste kreeften, kokkels, scheermessen en mosselen uit het Grevelingenmeer ’s avonds al op het bord liggen. “Hiervoor hebben we een samenwerkingsovereenkomst met een lokale schipper”, vertelt Schreuders. “Verder verandert het menu met de seizoenen mee. In de zomer zijn de gerechten licht en fris, en in het najaar staan er voor het seizoen relevante gerechten op de kaart. Het is belangrijk om je gast te verrassen.”

On-Nederlands 
Hoewel Werelds aan het Strand pas net open is, is de aanloop al enorm. “Laatst zei iemand tegen mij: stap in je auto en rijd naar de dichtstbijzijnde plek met eenzelfde concept als Werelds. Ik zei: dan moet ik wel héél ver rijden. Een horecaconcept als dit is bijna on-Nederlands. We mikken ook op een breed en groot publiek. Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van dit unieke project.”