Biernieuws
Foto 123

Bier en eten: zware jongens

Well done. Dat kun je zeggen over langzaam gegaard vlees, maar ook over speciaalbier? Zeker. Proef maar eens wat sterke, donkere bieren in Belgische stijl.

Tekst: Puck Kerkhoven

In volle (rood)bruine bieren proef je de zoete fruitigheid van gedroogde pruimen, het bruingebakken korstje van vlees door het gebrande mout, maar ook vleugen van rozijn, karamel en chocola. Aangenaam bitterzoet met een hartige ondertoon. Kortom: de intense rijkdom van een winters gebraad. Over tafelpartners hoef je niet lang na te denken: zoek het in gerechten waarbij tijd een belangrijk ingrediënt is. Langzaam gegaard vlees en groot wild, soepen en sauzen die intenser worden naarmate ze langer op het sudderplaatje staan, vruchten die langzaam indrogen en kazen die alle tijd krijgen om hun toppunt van rijpheid te bereiken.

Zoet, zoeter …
De minst zoete van de sterke, donkere jongens doen het goed in combinatie met runderlapjes en sukade, bijvoorbeeld met meegestoofde tomaat. 1 plus 1 is absoluut meer dan 2. Naarmate het bier zoeter wordt, komen juist zoetere vleessoorten als varkensvlees en wild zwijn in beeld. En vergeet de kruidige saucijzen en pasteien niet.
De complexe, vaak zoet-fruitige bieren van hoge gisting hebben veel in hun mars. Ze kunnen ook prima geschonken worden als digestief, begeleid door wat vijgen, dadels, desserts met banaan, koffie, bittere chocola en zoute karamel. En, nu we toch in de hoek van de guilty pleasures zitten: een mooie sigaar voor de rokers.
Brouwers zijn niet eenduidig in hun naamgeving en typering. Dat maakt het er niet makkelijker op deze bieren te onderscheiden. Waar de één het heeft over bruin winterbier, noemt de ander zijn zware brouwsel quadrupel (in navolging van de brouwers van La Trappe, die hier dit jaar precies 25 jaar geleden als eerste ter wereld mee begonnen). Degustatiebier is ook een sfeervolle typering: brouwerij Omer Vander Ghinste uit het Belgische Bellegem hanteert het bijvoorbeeld voor zijn unieke, roodbruine Brasserie LeFort. Het geeft in ieder geval aan wat je met dit bijzondere bier goed kunt doen: aandacht voor genieten. In het Engelse taalgebied hanteren ze de term dark ale, met als toevoeging strong. Onder die noemer worden de bieren ook beoordeeld tijdens internationale proeverijen.

Naamgeving
De bieren zijn ideaal om mee te stoven en braden. Voeg ze gerust gul toe als stoofvocht, maar houd altijd een scheutje achter de hand om toe te voegen aan het einde van de bereidingstijd. Zodoende breng je het rijke smaakpalet weer helemaal tot leven. Ook zeer geschikt voor marinades.
Vergeleken met wijn, kom je uit bij een zondoorstoofde rioja of een klassieke, rijke rode bordeaux met veel merlot. Schenk ze in kelkvormig glas met breed uitlopende bodem. Schenktemperatuur 8 tot 10 graden; een beetje frisheid houdt ze spannend. Te warm kunnen ze zwaar worden en overheerst de smaak van alcohol. Zonde van alle subtiele smaaktonen, die dan onvoldoende de kans krijgen om zich te ontplooien.

Perfecte matches
* Oudhollands draadjesvlees, hachee
* Jachtschotel, hazenpeper
* Meat pie
* Gestoofde varkenswangen
* Broodje pulled pork
* Rilette en paté
* Confit de canard
* Erwtensoep, roggebrood en katenspek
* Bonen en linzen
* Intense rood- en blauwschimmelkazen
* Vijgen en dadels
* Bananenbeignets en -soezen
* Bittere chocolade met karamel, sigaar

Bekende sterke bruine bieren
* Hertog Jan Grand Prestige, 10%
* La Trappe Quadrupel, Koningshoeven, 10%
* Columbus, ‘t IJ, 9%
* Ongelovige Thomas, Jopen, 10%
* Edelhert, Heidebrouwerij, 9,2%
* Achel 8, 8%
* Brasserie LeFort, Omer Vander Ghinste, 8,5%
* N’ice Chouffe, La Chouffe, 10 %
* Chimay Blauw, Abdij Notre-Dame de Scourmont, 9%
* Eden Quadrupel, De Lustige Brouwers, 9,8%* St. Bernardus Abt 12, Sint-Bernardus, 10%