De Stadsherberg: "Lattiz zorgt voor snelheid"
Advertorial
Foto Pim Ras

De Stadsherberg: "Lattiz zorgt voor snelheid"

Een begrip in Kampen. Het is een korte, maar rake beschrijving van all day-zaak De Stadsherberg. Tijd voor een goede cappuccino in het Overijsselse stadje. Bekijk foto's hiervan én van de horecazaak (gemaakt door Pim Ras) onder dit bericht.

Ze is pas 24 jaar, maar Lotte Menting runt nu al samen met haar broer Stefan (27) een grote horecazaak in Kampen. Enthousiast vertelt ze: “Lange tijd wist ik niet wat ik wilde doen. Maar toen het restaurant in dit bijzondere pand ruim 6 jaar geleden sloot en wij op een gegeven moment de kans kregen hier iets nieuws te beginnen, hoefden wij daarover niet lang na te denken.” 3 maanden lang renoveerden broer en zus het gebouw aan de IJsselkade. “We wilden er iets compleet nieuws van maken zonder dat de kenmerkende elementen verloren zouden gaan. Het is namelijk een oud pand, dat ooit een echte stadsherberg was, en komt volgend jaar op de gemeentelijke monumentenlijst.”

Modern restaurant
Het resultaat van de verbouwing? Menting: “Een modern en gemoedelijk all day-restaurant met een Frans- en Nederlands-georiënteerde menukaart. Er is plek voor 105 gasten en wie in de serre zit, heeft bovendien een heel fijn uitzicht over de IJssel.” Opvallend veel van deze gasten bestellen een cappuccino en het worden er zelfs steeds meer, merkt Menting. Iets specifieker: gemiddeld worden er 340 stuks per week geserveerd, maar liefst 40% van het totaal aantal koffies dat er in De Stadsherberg wordt verkocht. Dat het behoorlijk wat tijd kost om die allemaal te maken, zéker tijdens een drukke lunch, weet Menting inmiddels. “Het eerste jaar schuimden we de melk handmatig op. De meeste collega’s vonden dit leuk om te doen, maar klaagden wel over de tijd die het kostte. Daarnaast wisselde de kwaliteit van de opgeschuimde melk per persoon. We hebben 37 werknemers in dienst en iedereen heeft zijn eigen manier hiervoor. Daardoor was de kwaliteit nooit constant, terwijl we wel altijd dezelfde hoge kwaliteit willen bieden aan onze gasten.”

Automatisch opschuimen
Deze praktijken zijn verleden tijd sinds Menting werkt met de Lattiz, de melkschuimmachine van FrieslandCampina, en dus overstapte van melk handmatig naar automatisch opschuimen. Een ideale oplossing, noemt ze het nu. Wat zijn de voordelen? “Met één druk op de knop krijgt iedereen nu perfect opgeschuimd melk, ongeacht of je je eerste werkdag hebt of hier al jarenlang werkt. Ook is de melk goed van smaak, werkt de machine snel én terwijl de melk in de kopjes stroomt kun je ondertussen de rest van de bestelling maken. We winnen dus tijd en zijn er heel blij mee.” En ook handig, aldus Menting: “De melk wordt in De Stadsherberg ook gebruikt voor in speciale koffies met caramel-, vanille-, chocolade- of amaretto-siroop.”

Trekpleister
Terug naar de werkvloer, waar de lunch inmiddels in volle gang is op deze dinsdagmiddag. Van zakenrelaties tot familie en vrienden, De Stadsherberg blijkt een trekpleister te zijn voor een gevarieerd publiek. Menting vindt het heerlijk om er iedere dag bezig te zijn en gasten een fijn verblijf te bezorgen. Hoe vindt ze het eigenlijk om te werken met haar broer? “We hebben een goede taakverdeling: hij doet van alles achter de schermen - hij is net een wandelende calculator - en runt de keuken en ik sta voor op de werkvloer. Gelukkig, want werken met mensen is het leukste wat er is, zeker als ze tevreden zijn!”

Bent u ook geïnteresseerd in de Lattiz©? Vraag voor uw horecazaak dan een gratis en vrijblijvende demonstratie aan via: Lattiz.nl/probeer-nu