Innovatie
Foto Van Duijnen, Victor van Leeuwen

De Beurs in Utrecht: compleet vernieuwd

Het pand was op, oud en versleten. Ook was het logistiek gezien niet meer te doen. Daarom besloot De Beurs in Utrecht flink te verbouwen en uit te breiden. "We zijn helemaal klaar voor de toekomst."

De Beurs op de Neude is al tijden een begrip in Utrecht en is nu volledig gerestyled én vergroot. In juni was de geslaagde heropening en inmiddels draait De Beurs weer op volle kracht. Eigenaar Theo Burger noemt het ‘nog heel onwerkelijk’, maar is uiteraard ontzettend trots. Hij startte de horecagelegenheid op 24-jarige leeftijd, samen met 2 compagnons. Ze richtten zich op studenten. Voor deze doelgroep was er destijds nog maar weinig in de binnenstad, zeker ’s nachts. De Beurs was in die tijd dan ook uniek. “Na het diner gingen alle tafels en stoelen aan de kant en draaide er een dj. Vanaf dag één zaten we vol.”

Logistieke problemen
De Beurs groeide en groeide vervolgens. In 2005 breidde de horecazaak uit met ruim 400 terrasstoelen op de Neude. Met dezelfde capaciteit binnen, draaide De Beurs door. Later werd ook het drankassortiment, met name bestaande uit speciaalbieren, flink vergroot. Burger: “De laatste jaren merkten we echter dat we te veel uit ons jasje groeiden. We kwamen logistiek in de problemen en konden het niet meer bolwerken.”

Doodzonde
Het pand is ruim 900 vierkante meter groot, maar een groot deel daarvan werd niet benut. Al een aantal jaar geleden had Burger daarom bij de gemeente het verzoek ingediend om te mogen aanpassen en uitbreiden. “Het was doodzonde dat we niks mochten doen met al die overige ruimte. De laatste paar jaar ben ik intensief bezig geweest met de gemeente en vorig jaar kregen we goedkeuring.”

Uitbreiding en interieur
Tijd voor een grootschalige verbouwing, en die startte op 1 maart. Het volledige pand werd aangepakt. “Dat was nodig: alles was op, oud en versleten. Daarnaast wilden we de zaak naar een ander niveau tillen en het pand dus volledig benutten.” Het restaurantgedeelte is nu uitgebreid met de eerste verdieping en op de tweede en derde verdieping bevinden zich (vergader)zalen. De bar kreeg een prominente plek op de begane grond. De authentieke wanden, vloeren en plafonds van de pakhuizen zijn waar mogelijk weer tevoorschijn gehaald en vormen de basis van het nieuwe interieur.

Taptafels
Nieuw zijn de 3 taptafels in de zaak. “Een leuke gimmick die goed past bij de nieuwe Beurs”, zegt Burger. “Het werkt bovendien omzetverhogend. We hebben veel groepen en die vinden het leuk om zelf een biertje te tappen. De tafels zijn aangesloten op biertanks en door middel van een teller weten gasten meteen hoeveel biertjes ze hebben getapt." Verder is de hoeveelheid speciaalbieren op de tap nu flink uitgebreid. Voorheen schonk De Beurs 3 verschillende speciaalbieren van de tap (en de rest per fles), inmiddels zijn dat er 14. 

Klaar voor de toekomst
Heeft Burger nog toekomstplannen? “Nu we meerdere verdiepingen kunnen gebruiken, gaan we kijken wat daar de beste invulling voor is. Als er andere innovaties op ons pad komen die binnen ons concept passen, staan we daar zeker voor open. In de omgeving gebeurt veel. Zo opende onlangs Stayokay op de Neude en in het oude postkantoor opent binnenkort een foodmarket en bibliotheek. Dat zijn positieve ontwikkelingen. Dankzij de verbouwing is De Beurs in ieder geval helemaal klaar voor de toekomst.”

Drankautomatisering, taptechniek en koelingen: Van Duijnen Horeca Service (in samenwerking met Heineken)
Interieur: Heineken Interieur Design en Pinmaekers Interieur
Licht en beeld- en geluidsystemen: DEP (Sam Anders)