Foto Marc van Praag, Mitchell van Voorbergen

[Foto's] Parc Broekhuizen, Leersum

Na een restauratie van bijna 2 jaar is het authentieke landgoed Parc Broekhuizen in Leersum (bijna) klaar. Er bevinden zich (straks) een hotel, 2 restaurants en evenementenlocatie. “Je kunt hier een visuele en culinaire ontdekkingsreis ondergaan.”

Tekst: Britt van Os 

Het romantische rijksmonument Parc Broekhuizen in Leersum kent een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Nu is het landgoed gerestaureerd en ondanks de moderne elementen, is de historie er nog altijd voelbaar. Verleden en heden gaan nu hand in hand. Het landschap en de gebouwen zijn als één concept ontworpen en vormen duidelijk een eenheid. Braaksma & Roos Architectenbureau, RAB en interieurarchitect Judith van Mourik zijn verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het hotel, de 2 restaurants en de evenementenlocatie.

Modern en verrassend 
Het hotel bevindt zich in het zogeheten hoofdhuis. Het bestaat uit 22 luxe kamers en suites met standaardcomponenten - zoals de badkamer, minibar en het bureau - die op een innovatieve manier zijn opgezet. Van Mourik: “Geen kamer of suite is hetzelfde, waardoor ik niet zomaar copy-paste kon doen. Alles moest op maat gemaakt worden. Dat was natuurlijk ontzettend gaaf, maar ook heel tijdrovend. Een belangrijk uitgangspunt was een moderne draai aan alles. Het moest vernieuwend, licht en van nu worden. Het resultaat is een combinatie van klassieke elementen met eigentijds design. En dat blijkt goed te werken. De verschillende aspecten versterken elkaar en zorgen voor een zekere spanning.”

Daarnaast ging Van Mourik voor verrassingselementen op de kamers. “De bedden in de suites staan bijvoorbeeld schuin en midden in de kamer. Gasten kunnen er bij wijze van spreken dus rondjes omheen rennen. Grapjes zijn belangrijk, maken de dingen minder serieus.”

Ontdekkingsreis
Parc Broekhuizen heeft 2 restaurants: Voltaire (in het hoofdhuis) en Yard (nog te realiseren), waarover chef-kok Marco Westmaas de scepter zwaait. “Onze uitdaging was om in het authentieke hoofdhuis een no-nonsenseconcept neer te zetten waarbij iedereen zich thuisvoelt. Het is laagdrempelig, behalve op gastronomisch gebied: daar ligt de lat hoog.” Daarnaast biedt het landgoed volgens hem echt een totaalconcept. “Je kunt hier een visuele en culinaire ontdekkingsreis ondergaan.”

Restaurant Voltaire heeft een moderne wereldkeuken waarin seizoensproducten en lokale ingrediënten de boventoon voeren. Uitgangspunt van de gerechten is de verteerbaarheid van voedsel, zegt Westmaas. “Daarom hebben al mijn sauzen en vinaigrettes een basis van zeewier.” Bij de gerechten worden complementaire natuurwijnen geschonken.

Yard en koetshuis 
Restaurant Yard opent naar verwachting in het voorjaar. Alles wordt hier straks op houtskool bereid. Westmaas: “We gaan terug naar de oertijd door op zuivere houtskool te koken. Gerechten krijgen daardoor een heerlijke rooksmaak. We serveren het aan lange tafels met prachtig uitzicht op de eigen moestuin.”

Ook het koetshuis, de evenementenlocatie van Parc Broekhuizen, is bijna klaar. Daarvoor ontwierp en installeerde DEP de algemene showverlichting, een videomuur voor presentaties en entertainment, en de complete geluidsinstallaties in de ruimte voor alle soorten gelegenheden.

Alle onderdelen van Parc Broekhuizen vormen straks een mooi samenspel. Van Mourik: “Ik kan me eigenlijk niets meer voorstellen van hoe het was. Het was enorm vervallen en er was niets: geen wc, geen badkamers. We zijn enorm trots op het resultaat. Alles versterkt elkaar nu. De sfeer omarmt en verrast: overal zitten elementen die je niet verwacht. Dat maakt het zo bijzonder.”
ParcBroekhuizen.nl

Interieurarchitect: Judith van Mourik
Verlichting hoofdhuis: Judith van Mourik i.s.m. Modular Lighting Instruments en Jan Pauwels
Licht & geluid begane grond koetshuis: Sam Anders | DEP