Foto Sal Marston Photography

[Foto's] The Student Hotel Maastricht

The Student Hotel opent een nieuwe vestiging in het Sphinxkwartier in Maastricht. TSH Maastricht is gevestigd in De Eiffel, de voormalige sanitairfabriek van Koninklijke Sphinx. Het kleurrijke interieur van de publieke ruimtes (1300 m2), dat in alle opzichten recht doet aan de geschiedenis van het industriële monument, werd bedacht en vormgegeven door ontwerpstudio The Invisible Party uit Amsterdam.  

Voor menig Maastrichtenaar is De Eiffel, bestaande uit drie geschakelde fabrieksgebouwen uit de eerste helft van de twintigste eeuw, een iconische blikvanger in de stad. De langwerpige vorm van de panden, de betonnen vloeren en stalen kolommen herinneren aan de tijd dat hier toiletpotten en wastafels op rails door de hete ovens werden gereden.

Heden en verleden
Met de vestiging van The Student Hotel Maastricht is die geschiedenis allerminst uit het gebouw verdwenen. Sterker nog: ze wordt op talloze plekken in het interieur benadrukt. Daartoe werkte The Invisible Party, zoals ze dat doet met elke klant, nauw samen met The Student Hotel. De identiteit van het hotel werd door het ontwerpbureau vertaald naar een speelse ruimte waar heden en verleden samenkomen. 

Veelkleurig
Dit betekent dat zowel het industriële karakter van het gebouw als de veelkleurige, grafische identiteit van The Student Hotel gezamenlijk als een rode draad door de publieke ruimtes van het hotel lopen. Zo wordt de ingang bewaakt door twee pastelkleurige sfinxen, een knipoog naar een oud Sphinx-reclamebeeld, en lijkt het lichtroze podium bij de lobby (zichtbaar vanaf de straat) op toiletpotten te steunen. 

Ontmoetingsplekken
Een rauwe fabrieksomgeving met een in de lengte gerichte indeling zo intiem en warm mogelijk maken – dat was de grootste uitdaging. Om dat te bereiken werkte The Invisible Party met niveauverschillen en zachte materialen. Door het hele hotel heen hangen banners en gordijnen van een half doorzichtige stof die de hoge fabrieksruimten breken en zachter maken zonder ze aan het oog te onttrekken. De ruimte waar vroeger twee grote mengkommen stonden werd omgetoverd tot een lichtvoetige vide met onder meer een zitkuil en een glijbaan. Alle publieke ruimtes in The Student Hotel fungeren met behulp van kleurig gestoffeerde meubels, behang, tapijten en room dividers gevuld met sanitair porselein nadrukkelijk als knusse ontmoetingsplekken voor de tijdelijke bewoners. 

Utrechtse kunstenaar
The Invisible Party werkt graag samen met andere ontwerpers en kunstenaars. Voor The Student Hotel Maastricht schakelde de ontwerpstudio de Utrechtse kunstenaar Gino Bud Hoiting in, die een aantal glazen wanden en de wastafels in een van de room dividers voorzag van grafische ontwerpen. Het Maastrichtse porseleinatelier Vormstof creëerde in opdracht van The Invisible Party kleine porseleinen plaquettes, waarop de geschiedenis van Koninklijke Sphinx, het ontwerpproces en architectonische tekeningen van het gebouw te zien zijn. 

Patronen en illustraties
Zelf dook The Invisible Party de archieven in om weer boven te komen met oude decoratiepatronen van Sphinx. Die werden bewerkt en geactualiseerd en vervolgens  gebruikt voor onder andere de patronen en illustraties op de muren, glazen wanden en banners. Contrasterend met die decoratieve designs ontwierp de studio een aantal abstracte patronen, zoals grafische brushstrokes op het glas bij de trappenhuizen en het strakke ‘candy stripe’-dessin in de vide. 
Zo komen twee verhalen bij elkaar: dat van de oude Sphinx-fabriek en het nieuwe hotel. The Invisible Party verbeeldde beide verhalen in een helder en aantrekkelijk interieurplan, dat tot uiting komt in zowel de grote lijnen als de details. 

Reacties

Reactie toevoegen