vandeStreek zoekt ‘klophop’- boeren
Branchenieuws
Biernieuws

vandeStreek zoekt ‘klophop’- boeren

Creativiteit en innovatie kenmerken de Utrechtse speciaalbierbrouwerij vandeStreek. De nieuwste troef van de brouwerij is een actie om zoveel mogelijk Nederlanders enthousiast maken voor het kweken van klophop. Van deze hop brouwt vandeStreek hun eigen speciaalbier.

Klophopstekjes voor wie bestelt in de webshop

Klophop kun je gewoon in je eigen tuin of terras kweken. Vanaf half april stuurt de brouwerij klophopstekjes mee bij bestellingen via de webshop. In september is het oogsttijd. De door heel Nederland gekweekte klophop wordt dan geoogst tijdens het traditionele Hopoogstfeest. Dit unieke bierproject draait om positieve aandacht voor bier en de groei van klophop door heel Nederland. In de toekomst breng je de thuisoogst aan klophop misschien wel naar je lokale brouwer.

Wat is klophop?

VandeStreek brengt al enkele jaren klophop bier uit, een blond bier gebrouwen van deze specifieke hopsoort. Sinds enkele jaren wordt de hop geoogst in Stadstuin Klopvaart, waar klophop zijn naam aan te danken heeft. In deze tuin is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw hop aangeplant in een permacultuur. Na 50 jaar wil vandeStreek bier van heel Nederland één grote hoptuin maken.

Geen winstoogmerk

De brouwers van vandeStreek bier hopen dat iedereen met een stekje klophop enthousiast wordt om het te telen. Een uniek project en experiment zonder winstoogmerk. Bovendien is het voor de makers van het bier interessant om te ontdekken wat er gebeurt met hun klophop wanneer het onder verschillende omstandigheden wordt geteeld.

Grootste hopveld ter wereld

Dit project wordt geleid door Jamie Nee, kunstenaar, milieuactivist, wildplukker en hopboer. Jamie heeft ook de kleurrijke labels van vandeStreek bier geïllustreerd. “Word ook hopboer. Iedereen kan hopboer worden! Ga je aan de slag met de klophop? Dan ontvang je maandelijkse ‘hopdates’ en een overzichtelijke groeikalender. Het helpt je om een ervaren hopboer te worden.”

Jamie Nee, kunstenaar en hopboer

De hopplant, een plant uit de hennepfamilie, komt van nature voor in België en Nederland. ‘Hopbellen’, de bloemen van hop, worden als conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding van bier. Jamie noemt het klophopproject een hopcoöperatie- of collectief: “Het idee is om het grootste hopveld ter wereld te creëren, door in heel Nederland, op balkons en in tuinen, onze hop te laten groeien. We stimuleren iedereen om dit in september naar onze brouwerij te brengen. Dan hebben we, zoals ieder jaar, een Hopoogstfeest. Alleen deze keer op een veel grotere schaal. Samen plukken, met een goed glas bier erbij. Dit project is een uniek voorbeeld van samen creëren op afstand. Een creatieve en fysieke (buiten)activiteit in deze bijzondere tijd waarin we veel alleen en in huis ondernemen.”

‘Van grond tot mond’

Het klophopproject is een behoorlijke operatie, maar volgens vandeStreek bier is het motto ‘hoe meer hop, hoe beter’. Dit is een unieke manier om mensen te betrekken bij de brouwerij en het brouwproces; ‘van grond tot mond’. “Het is toch te gek dat we straks bier kunnen brouwen waarvan de hop door heel Nederland is geteeld?”, vertelt een van de oprichters. “Iedereen kan straks hopboer zijn! Tof toch, wanneer je straks aan je visite kunt vertellen over de hop in je tuin waar uiteindelijk bier van wordt gebrouwen.”

vandeStreek is heel content met de eigenschappen van klophop en enorm benieuwd naar de oogst uit een andere omgeving. De eigenschappen van de bodem, terroir, zijn bepalend. “Klophop is redelijk kruidig, wat het een geschikte aromahop maakt voor traditionele bierstijlen”, vertelt Jamie. “Al wordt het vooral interessant wat er gebeurt als de hop onder verschillende omstandigheden wordt geteeld. Onder de rook van Rotterdam of op de Veluwe bijvoorbeeld. En wat is het verschil tussen hop uit een plantenbak voor een café en die op een zonnig terras? Deze hop zal andere eigenschappen hebben dan wanneer het vol in de grond in een achtertuin is geteeld.”

De broers Van de Streek, oprichters van de brouwerij

Hopdates

Pas in september krijgen Jamie Nee en Ronald van de Streek antwoord op deze vragen. De smaaknuances worden ontdekt in september, wanneer de oogst binnenkomt. In de tussentijd houdt de brouwerij vinger aan de pols. Alle aspirant-hopboeren kunnen begeleid worden door hopboer Jamie. “Bij de hopplant zit een agenda. Elke maand organiseren we een ‘hopdate’ in stadstuin Klopvaart: een (online) borrel met educatief karakter.” Tijdens de borrel komen alle ins en outs aan bod. Hoe kun je de hop zo goed mogelijk verzorgen en laten groeien? Wat heeft de bodem nodig en hoeveel water moet je geven? “We hopen dat mensen bereid zijn ons foto’s te sturen van de voortgang thuis. Dat maakt het zo mooi, we doen het echt samen”, laat vandeStreek weten.

Het gaat om de positieve aandacht voor bier in het algemeen en vandeStreek bier in het bijzonder. Bij vandeStreek dromen ze zelfs van een moment waarop klophop groter is dan de brouwerij zelf: “Dat er elk jaar weer duizenden planten bij komen, waardoor in Nederland straks zoveel klophop wordt geteeld dat iedereen zijn oogst naar een brouwerij in de buurt kan brengen. Wij hopen daarom dat we alle deelnemers kunnen uitdagen om zelf te stekken en uitbreiden.”

Meedoen

Via een aanmeldlink op vandestreekbier.nl/hop ontvang je tijdens het groeiseizoen tips en tricks van Jamie Nee in je mailbox. Zet de hopdates alvast in je agenda. Op 18 en 19 september is iedereen welkom bij vandeStreek in Utrecht voor het grote klophopoogstfeest.

Hopplanten