Alcoholvrije wijn
Foto Deutsches Weininstitut

Alcoholvrije wijn

De cijfers liegen er niet om: het afgelopen half jaar is de markt voor alcoholvrije wijn met 50 procent gestegen. 

Tekst Sharon van Lokhorst  

Maar wat ís alcoholvrije wijn precies? En hoe verkoop je het? En wist je dat alcoholvrije mousserende wijnen komen het dichtst bij de originele wijnervaring?

Geen druivensap

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alcoholvrije wijn is vergist druivensap waar de alcohol later op de één of andere wijze uit verwijderd is. Dat is nog niet zo eenvoudig, maar zoals in zoveel industrieën wordt er lustig op los geïnnoveerd en met de huidige technologie is er steeds meer mogelijk. Eigenlijk zou het alcoholarme wijn moeten heten, want een klein beetje, ergens tussen de 0,5 en 0,01 procent, blijft altijd achter.

De-alcoholiseren

Niet elke wijn is geschikt om te de-alcoholiseren. Want een matige wijn wordt een nog matiger alcoholvrije wijn. Alcohol is een smaakdrager, met het verlies van alcohol verlies je ook smaak. Zonder de alcohol moet de basiswijn dus vol van smaak zijn, met goede zuren en een goede structuur. Je verliest tijdens het de-alcoholiseren ongeveer 15 procent aan volume (de alcohol en een beetje water), maar de zuren blijven aanwezig. Een witte wijn met hoge zuren zal extra zuur en schraler worden met het verwijderen van de alcohol. En zou je een zware rode tanninerijke wijn van zijn alcohol strippen, is het restproduct een hard, bitter drankje. De beste alcoholvrije wijnen zijn mousserende wijnen, deze komen het dichtst bij de originele wijnervaring. Wat je verliest door de alcohol, compenseer je in mondgevoel met koolzuur. 

Steeds meer keuze

Voor gasten die bewust minder willen drinken (denk aan Dry January en Sober October), of om medische redenen niet kunnen drinken; alcoholvrije wijnen worden steeds populairder. Dat ondervinden wijnimporteurs aan den lijve. Wendy van den Hengel (Delta Wines): “Horecaondernemers zijn meer dan ooit op zoek naar informatie over alcoholvrije wijnen en een assortiment hierin. Die toenemende vraag is ook duidelijk zichtbaar in de cijfers. Tussen 2018 en 2019 is de verkoop van alcoholvrij bij ons met 53 procent gestegen. We verwachten dat die stijging de komende jaren doorzet.” André Koopman (LFE) sluit zich hierbij aan: “Het segment groeit hard, de publieke opinie rondom alcoholvrije wijn is positief, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Naast ons bestaande assortiment, waarin we van alles leveren van rood, wit, rosé en sparkling, zijn we momenteel druk bezig meer varianten en merken aan ons assortiment toe te voegen. Veel wijnproducenten ontwikkelen alcoholvrije wijnen op dit moment.”

Serveersuggesties

Overtuigd van de kracht van alcoholvrije wijn? Serveer je gasten dan eens…

- een glas alcoholvrije bubbels tijdens de lunch, of als aperitief. Lekker bij een vega-borrelplank, tapas, parmaham, kaaskoekjes, of ook leuk: friet!

- een glas droge, fruitige witte alcoholvrije wijn. Combineert goed bij lichte visgerechten, gerookte zalm, mosselen, kip, varkens- en kalfsvlees.

- een glas rode alcoholvrije wijn. Deze kun je schenken bij lichtere vleesgerechten, kaas, grove patés, pasta met tomatensaus en bij gegrilde groenten.

Doen

Geef alcoholvrije wijn dezelfde belevingswaarde als alcoholhoudende wijn. Vertel bijvoorbeeld waarom er voor bepaalde druivenrassen wordt gekozen. En dat alles begint met een daadwerkelijk wijn. Trek niet de letterlijke vergelijking met wijnen met alcohol, om de verwachting te managen. Je moet alcoholvrije wijn echt zien als een bewuste keuze om geen alcohol te drinken, maar wel gezellig aan tafel of aan de bar mee te doen in het gezelschap. Voor veel mensen een bijkomend voordeel: een glas alcoholvrije wijn bevat vaak nog geen 25 calorieën!

Thema: 
Delen: