Koude koffie: 6 concrete tips voor op het terras

Koude koffie: 6 concrete tips voor op het terras

Koude koffie is in een paar jaar tijd net zo onmisbaar geworden op het terras als een ijskoud biertje. Ook zijn er minstens evenveel varianten. Met welke ijskoffie houd je als ondernemer het hoofd koel en je gast tevreden? Van cold en flash brew tot koto en cà phê sữa đá.

Tekst: Marjan Ippel

Het terrasseizoen is in volle gang en wat wil de gast, naast een ijskoud biertje of mixdrankje, kunnen bestellen? Koude koffie. Hipper gezegd: iced coffee. En dan krijgt-ie dat natuurlijk. Want een zomerterras zonder ijskoffie is als een café zonder bier. Daarom 6 concrete tips.

1. Cold brew (koud gezet)
Koffie zetten met koud in plaats van heet water, haalt andere smaken uit de boon. Het vraagt wel wat geduld, want die smaken worden dan langzamer afgegeven. Daardoor is koudgezette koffie echter wel minder bitter en bovendien zoeter van smaak.

Koud zetten kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een eyecatcher als de Dutch Coffee Maker: een ingenieuze toren waarin om de zoveel seconden een druppel koud water van bovenin door de gemalen koffie heen valt in de pot onderin. Daarom heet deze methode cold drip. Een spektakel om te zien, en met een heerlijk resultaat.

Dit apparaat kost echter wel wat en er bestaan goedkopere methoden die ook lekkere resultaten opleveren. Een ervan is met een waterkan of glazen pot. Doe er gemalen koffie in, giet daarop voor elke 20 gram koffie 100 milliliter koud water, roer goed door en sluit de kan of pot af. Laat vervolgens 12 tot 24 uur in de koelkast staan. Filter het geheel en verdun bij gebruik naar smaak met ijsklontjes, koud water of (gecondenseerde) melk. Bewaar deze cold brew in de koelkast.

2. Vietnamese ijskoffie (cà phê sữa đá)
Nu streetfood uit Vietnam de Nederlandse straten, festivals en foodhallen heeft veroverd, wordt ook ijskoffie uit dit land een vaste waarde op onze koffiekaart. Je hebt er speciale metalen koffiekopjes met filter voor (French drip), waarmee de koffie wordt gezet op een laagje gecondenseerde melk. Op een schoteltje worden dan (meestal) apart ijsblokjes geserveerd en soms komt ook de melk in een apart kannetje. Zo kan de gast naar eigen smaak mengen.

Geen French drip in huis? Giet dan een laag gecondenseerde melk in een kop, daarop één espresso en schenk het mengsel vervolgens over in een met ijsklontjes gevuld hoog glas. Roer goed door (of laat de gast dit doen) met een lange theelepel zodat de koffie afkoelt.

3. Flash brew (ook: shock brew)
Deze koffie wordt heet gezet op ijsklontjes, zodat-ie razendsnel afkoelt. Door deze methode zou hij frisser en fruitiger smaken dan een koudgezette variant. Flash brew kun je zetten met een espresso. Er zijn ook speciale filterpotten op de markt, bijvoorbeeld van het merk Hario.

4. Koffietonic (oftewel: koto)
Een longdrink van espresso, tonic en ijsklontjes. Op zwoele zomeravonden of -ochtenden is dit dé alcoholvrije vervanger van de G&T. Doe ijsklontjes in een glas, vul grotendeels op met tonic en giet er een verse espresso overheen.

5. Koffiecocktails
Van flat white russian tot espressomartini (likeur/espresso/wodka/ijs): zomercocktails bevatten dit jaar cafeïne. Kies je voor alcohol, ga dan bij voorkeur voor een trendy cold brewed koffielikeur. Maar Tia Maria doet het ook prima. Denk bij alcoholvrij eens aan de traditioneel Romeinse caffè shakerato: shake een espresso, ijsklontjes en eventueel suiker of siroop in een cocktailshaker tot het ijs is vergruisd en de koffie is opgeschuimd. Schenk uit in een martiniglas.

6. Blik of fles
Ook bekende merken weten inmiddels dat ijskoffie een (financiële) hit is. In supermarkten, op stations en op festivals vind je blikjes en flesjes in alle soorten en maten. Helaas vaak zwaar gezoet. Maar er zijn goede uitzonderingen. Dus vind je huisgemaakt te veel gedoe, serveer dan ijskoffie uit een fles, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk Batavia. De Amsterdamse koffiebranders Lot Sixty One hebben bovendien een nitrokoffie (met bierachtige schuimkraag) en een bierkoffie op fles.

Delen: