gooische grape ale III
Branchenieuws

Primeur van Gooische Brouwerij: Grape Ale III

De Gooische Brouwerij, op het Hilversumse Marktplein, heeft een primeur. Net voor kerst stroomt een feestelijk, fonkelrood nieuw bier genaamd Grape Ale III uit het vat, dat zich soepel laat combineren met vele bekende kerstgerechten; van kip, varkens- en rundvlees tot gegrilde knolselderij en wortelgroenten. Een gastronomisch bier, zeggen kenners.

gooische grape ale IIIGooische Grape Ale

Het nieuwe bier, Grape Ale III - Rood (de derde Grape Ale die de brouwerij heeft gebrouwen), is gebrouwen met wijndruiven. Een cross-over tussen wijn en bier klinkt vreemd en onbekend, maar blijkt onverwacht lekker. De Italianen ontwikkelden dit biertype niet voor niets. Bij elke slok word je weer even op het verkeerde been gezet; drink ik nou wijn of bier? Licht en fruitig maar toch met de volmondigheid van biermout. Geen hop of zoet, wel wat tannines, wat écht uniek is in bier.

Met een alcoholpercentage van 7,6%, waar wijn al snel 12% aantikt, laat deze Grape Ale zich makkelijk nog eens inschenken aan tafel.

"Hij gedraagt zich als een soepele Beaujolais Villages, laat zich ook net zo makkelijk inzetten als begeleider van gerechten. Je zou zweren dat je de Gamay-druif erin proeft, maar het is toch echt de Regent, een druif die het in deze koele streken veel beter doet. Ze komen van het Betuws Wijndomein bij Geldermalsen. Wijnmaker Diederik Beker, wiens wijnen dit jaar werden bekroond met meerdere gouden medailles, was positief verrast toen hij het resultaat van desamenwerking proefde", meldt de brouwerij.

Een eigen proefervaring van de redactie bevestigt wat het persbericht meldt. Prachtig bier dat oogt als rode wijn, met een mooie donkerrode schuimkraag. Fruitig, volmondig, droog. In de afdronk een subtiele bitterheid.

lokaal druiven gooische ale100% lokaal

De witte variant Grape Ale II - Wit is nóg lokaler en het resultaat van een 100% Gooise samenwerking, want de druiven hiervoor (Johanniter en Solaris) komen van de Hilversumse wijngaard Zonnestraal, op nog geen 20 minuten fietsen van de brouwerij. Een heerlijk fris en fruitig aperitief bier, waarmee je ook stoere spooms en floaters kunt maken (ijsbol drijvend in bier).

Deze innovatieve Gooische Grape Ales komen in grote 75 cl (wijn)flessen en in de vertrouwde 33 cl bierflesjes. Handig wanneer je ze tijdens het diner per gang apart wilt schenken.

Limited edition

Deze unieke Grape Ale bieren zijn ‘limited edition’. Ze kunnen alleen worden gebrouwen vlak na de druivenoogst en op is ook echt óp. Nu in Coronatijd zijn ze voor particulieren te koop op zaterdag op de Markt, voor Mout en de brouwerij en bij de betere slijters in het Gooi.

proeven gooische grape ale