Culinair ‘bierfestijn’ bij Librijes Atelier
Branchenieuws

Culinair ‘bierfestijn’ bij Librijes Atelier

Oliver Thole, chef bij Librijes Atelier is enthousiast over bier als begeleider van gerechten. Bij Librijes Atelier kunnen gasten een Culinair Bierfestijn boeken. Zelf koken en vervolgens eten met bier als begeleider. Bier wint terrein in de culinaire wereld.

Bierambassadeur Rick Kempen wil bier letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten als begeleider van culinaire gerechten. Een man met een missie. Toen een aantal jaren geleden sterrenrestaurant De Librije een bierkaart kreeg, was hij nauw betrokken bij de samenstelling ervan. Kempen en zijn werkgever Bier&cO werken nauw samen met De Librije, als respectievelijk bierambassadeur en leverancier. De Culinair Bierfestijn middagen en avonden van Librijes Atelier zijn er het resultaat van.

Tekst: Gerard Molenaar

“Bier is toegankelijk”
Chef Oliver Thole van Librijes Atelier stond vier jaar in de keuken van de Librije en is nu als chef actief in het Atelier, waar hij onder meer is betrokken bij het Culinair Bierfestijn: “Ik ben een kookfanaat, dat heb van huis mee gekregen. Eten is alles, lekker en gezellig. Ik ben ook een fanatiek bierdrinker. Vroeger natuurlijk vooral pils, later juist ook andere bieren.” Thole is erg positief over bier en eten. “Bier is meer dan iets voor in de kroeg of op het terras. Ik denk dat het heel toegankelijk is. Heel spannend qua smaak. Er zijn honderden, duizenden varianten. De pairing met eten maak het soms juist interessanter dan wijn. In het restaurant merken we  dat het animo toeneemt. Je moet dan wel een goed aanbod kunnen leveren en een goede kaart hebben. Je ziet in Amsterdam zelfs dat bepaalde cafés en restaurants specifiek op bier gericht. Als je het aanbod hebt; de gasten komen er vanzelf mee. Het wordt zo gigantisch. Soms inspireren bieren mij om een gerecht te bedenken, maar meestal werk je toch vanuit een gerecht. Ik maak de pairings altijd met onze sommelier. Die is ook goed met bieren. Het gaat altijd om de perfecte combinatie en desnoods zou ik een bier kunnen kiezen dat niet op onze kaart staat.”

Makreel met witbier
Onlangs begeleidde Thole met zijn collega’s  gasten uit de bierwereld die in Librijes Atelier kwamen koken en lunchen, met bier als begeleider. Het voorgerecht : Makreel ceviche met avocado en rettich. Rick Kempen over de combinatie met St. Bernardus Wit: “De zuren van de ceviche hoeven niet heel veel meer ondersteund te worden, maar het lichte zuur van dit witbier (minder 'zurig' dan menig Belgisch wit) en het romige van de tarwe bieden precies de juiste verbindende factoren om de makreel te laten juichen.”

Stamppot 2.0: zuurkool en eend
De stamppot 2.0 bestond uit Aardappelmousseline, zuurkool en eend met paddenstoelencroutons. Brooklyn Lager was  het begeleidende bier. Kempen:  “ Het hoeft niet altijd een smaakexplosie te zijn - hier legt de zachte moutigheid en het lichte bitter de perfecte verbinding tussen de uitgesproken zuren van de zuurkool, de aardse bitterheid van de truffel in de aardappelmouseline en kruidige, aardse smaak van de eend. Geen contrast, louter harmonie.”

Dalfsen Bangkok
De Librije kookt graag met producten uit de omgeving van Dalfsen. Daar is een belangrijke groenten- en fruitleverancier gevestigd. In het nagerecht zijn  de regionale producten gekoppeld aan Aziatische invloeden. Het begeleidende bier was de Thai Thai Tripel van Oedipus. Kempen:  “De kruidige, frisse en verrassende zoet-zure tonen van het limoenijs en de wortel worden door het volle moutkarakter van de tripel opgepakt, terwijl de Aziatische kruiden (galanga, citroengras, koriander) van de Thai Thai als een handschoen op het gerecht aansluiten, en een smaakversterker van jewelste vormen Een heuse smaakexplosie en 'wow' factor. “

Deze sessies zijn voor iedereen te boeken bij De Librije als Culinair Bierfestijn. Tijdens deze avonden is bierambassadeur Rick Kempen degene die de combinaties in overleg met de chefs bepaalt en er uitleg over geeft.

 

 

Reacties

Reactie toevoegen