Innovatie

Trend: veganisme is niet stoffig

Een dikke vette hamburger of cheeseburger eten, maar dan plantaardig. Het kan, bij The Vegan Junk Food Bar in Amsterdam, die op  elke reviewwebsite hoog scoort en driehonderd gasten per dag ontvangt. Eigenaar Edwin Streep vertelt aan Entree over het concept, het succes en de tweede zaak die binnenkort opent. “Veganisten nemen hun vleesetende vrienden mee, en dan zijn ze echt onder de indruk.”

Tekst: Calden Bots

“Wat ik eigenlijk heb gedaan, is het stoffige imago van veganisme afgehaald en er iets hips van gemaakt.” Het concept van The Vegan Junk Food Bar is een hippe burgerbar met comfortfood, maar dan is alles plantaardig. “Met onze producten heb ik dezelfde structuren weten te creëren als vlees. Dat je hetzelfde gevoel krijgt als bij een echte hamburger. Kijk bijvoorbeeld naar het wereldberoemde Macdonalds, alleen het stukje vlees van de hamburger is helemaal niet zo lekker. Maar alles bij elkaar, al die structuren, de saus, het broodje, zoet, zuur, dat maakt de hamburger. En dat weet ik te creëren met plantaardige ingrediënten.” Op de kaart staan burgers, sandwiches, diverse soorten patat en nog veel meer. “Het meest bestelde gerecht bij ons is ‘The Notorious Sumo Burger’.” Dat is een dubbele hamburger met cheddarkaas, uienringen, jalapeños en huisgemaakte saus. “Maar ook de ‘Loaded Fries’, dat is een grote friet met shoarma en allemaal andere garneringen erop. Het is eigenlijk een kapsalon maar dan plantaardig”, vertelt Streep enthousiast.

Internationale ontwikkelingen
Streep is zelf sinds een klein jaar veganist en hij kwam erachter dat er nog weinig vegan restaurants waren. “Op het gebied van vegan comfortfood zijn wij wereldwijd een van de voorlopers. Je ziet het terugkomen in Amerika en Australië, maar daar houdt het ook op. In Sydney zijn ze er echt mee bezig maar op een andere manier. De een is gespecialiseerd in burritos, de ander in hamburgers of patat.” Streep blijft internationaal kijken om te zien hoe vegan junkfood zich ontwikkelt. “Ik was laatst een paar dagen in Londen en daar heb je nog weinig vegan opties. Je ziet het daar nu wel langzaam gebeuren, maar het staat echt nog in de kinderschoenen”, beweert Streep.

Trend
“Veganisme is nu een echte trend. Ik vind het leuk dat vooral jongeren eraan beginnen. Dat komt door de documentaires die nu worden vertoond. Maar ook door de bewustwording van mensen zelf. Je ziet van alles in het nieuws voorbijkomen: dierenmishandeling, volle stallen die afbranden en het eierschandaal. En mensen steken elkaar een beetje aan. Veganisten nemen hun vleesetende vrienden mee naar The Vegan Junk Food Bar, en dan zijn ze echt onder de indruk”, aldus Streep.

Uitbreiding
De huidige zaak aan het Staringplein is meer een afhaalzaak, maar met de tweede zaak heeft Streep andere plannen. “Onze nieuwe zaak, die begin september opent, wordt een echt restaurant. De kaart wordt daar uitgebreider en we hebben op die locatie wel een drank- en horecavergunning. We gaan daar plantaardige cocktails, gin-tonics, bieren en koffiesoorten verkopen. Op het menu staan onze klassiekers en we breiden uit met salades, sandwiches en desserts. Al onze gerechten en drankjes gaan we extra instagramwaardig maken, zodat mensen er mooie foto’s van kunnen maken.” Streep opent een tweede zaak om de grote vraag aan te kunnen maar ook om de groei te stimuleren. “De tweede zaak zit op een A-locatie, op het Marie Heinekenplein. Uit deze vestiging gaat echt blijken hoe groot de vraag naar vegan junk food is. Bij de eerste zaak hebben we wel gemerkt dat het niet uit maakt waar je een zaak opent, als je echt een speciaalzaak hebt, komen de mensen wel.”

Toekomstplannen
Streep probeert innovatief bezig te blijven en houdt zijn ogen open. “We proberen als Vegan Junk  Food Bar super vernieuwend te zijn. Meegaan met de trends zoals de ‘loaded fries’, dat is in het buitenland een enorme trend.” Ook over de toekomst is al nagedacht. “Onze toekomstplannen zijn er op gericht om zo snel mogelijk te groeien. Als onze tweede locatie net zo’n succes wordt, dan willen we nog een locatie openen in Amsterdam of meteen door naar Rotterdam. Want daar krijgen we veel vraag naar.” De volgende stap is internationale uitbreiding. “We willen heel graag uitbreiden naar Londen. Ik denk dat je daar wel tien zaken kan openen, daar zitten ketens die wel twintig vestigingen hebben en die zijn stuk voor stuk drukbezocht”, aldus Streep.

Gerelateerd nieuws